Klaus ani v Bruselu neřekl, zda podepíše Lisabonskou smlouvu

Brusel - Zda český prezident podepíše či nepodepíše Lisabonskou smlouvu, není stále jasné. Ani na dnešní tiskové konferenci po svém projevu na půdě Evropského parlamentu nechtěl říct, jak se k reformnímu dokumentu postaví. Ve středu ho přitom schválila dolní komora českého parlamentu. K tomu, aby byla smlouva schválena, je potřeba ještě schválení Senátem ČR a podpis právě Klause.

„Toto opravdu není otázka, na kterou jsem připraven odpovědět,“ řekl Klaus na tiskové konferenci, která následovala po jeho vystoupení v Evropském parlamentu. „Vždycky říkám, že šachisté neoznamují (předem) svůj tah,“ podotkl s tím, že není jeho ambicí využít setkání s bruselskými novináři k oznámení takového rozhodnutí. Dodal, že očekává „vážnou“ debatu o Lisabonské smlouvě v Senátu.

V Evropě známý euroskeptik při konferenci zdůraznil, že je třeba vést diskuzi na téma evropské integrace, a ne bezhlavě přijímat určitou tezi jako jedinou možnou. Svůj dnešní projev v Evropském parlamentu Klaus označil za vybalancovaný.

„Nevěřím v autentičnost Evropského parlamentu,“ řekl pak také Klaus novinářům. Musel by prý být založen na existenci nějakého jednotného evropského lidu, žádný takový ale neexistuje.

Klaus dále uvedl, že pro Českou republiku je dobře, že za současné vážné finanční a ekonomické krize má svou vlastní měnu a není součástí eurozóny, tedy skupiny zemí EU platících eurem. „Jsem přesvědčen, že právě nyní je existence české koruny vítězstvím pro českou zem a českou ekonomiku,“ řekl Klaus. Pokud by prý už Česko bylo součástí eurozóny, bylo by na tom hůře.

Brífink se konal na české diplomatické půdě na Stálém zastoupení ČR při EU, což zaskočilo některé bruselské novináře, kteří dokonce uvažovali o bojkotu tiskové konference. Přesný důvod Klausova vystoupení mimo parlament je obestřen spekulacemi, předseda parlamentu Hans-Gert Pöttering nicméně uvedl, že prezidenta žádal o uspořádání společné tiskové konference na půdě EP, ten to ale odmítl.

Klaus by měl podle Cohn-Bendita dostat titul provokatér roku

S ostrou kritikou Klausova dopoledního projevu přišel europoslanec a šéf evropských zelených Daniel Cohn-Bendit. Ten prohlásil, že by si Klaus zasloužil titul „provokatér roku“. Kritikou ale nešetřili ani jiní europoslanci, našli se však i tací, kteří Klause chválili.

„Václav Klaus si vybral správný moment pro své vystoupení před Evropským parlamentem, neboť jsme uprostřed karnevalové sezony. Zelení mu propůjčují karnevalový řád pro nejlepšího provokatéra roku. V této budově ještě nikdo nepronesl lepší karnevalovou řeč,“ uvedl Cohn-Bendit v tiskovém prohlášení. Podle šéfa zelených Klaus „načrtl naprosto pokroucený a zmanipulovaný pohled na evropskou realitu“. „Demonstroval naprostou neznalost historické důležitosti evropské integrace,“ dodává Cohn-Bendit.

Český prezident Václav Klaus na brífinku po projevu v Evropském parlamentu
Zdroj: ČT24