Dnešní vídeňský Ples v opeře poznamenala krize

Vídeň - Co vyvolá větší skandál, co více naštve veřejnost a co bude snazší omluvit? Účast nebo neúčast na dnešním vídeňském Plesu v opeře? Toto dilema v době ekonomické krize řešilo mnoho rakouských manažerů a bankéřů, na tradičním bále jich proto bude spousta chybět. Ples letos provázela i řada dalších problémů: onemocnění hvězdy večera a zpackaná generálka zahajovacího valčíku. Vrcholná společenská událost ale prodělečná nebude, organizátoři očekávají zisk zhruba 1,1 milionu eur (32 milionů Kč).

Vstupenky jsou beznadějně vyprodány. Cena nejlevnějšího lístku byla stejně jako loni 230 eur (přes 6600 korun), za lóži se platilo 17 tisíc eur (skoro půl milionu korun). Ačkoli si většina firem své lóže ponechala, mnozí šéfové státem subvencovaných podniků se letos kvůli krizi na parketu Státní opery neobjeví, aby nedráždili veřejnost.

Ples tradičně zahájí valčík debutantek, dominantou čtyřminutového vystoupení 160 párů má být kreace nazvaná Květina života. Taneční mistr Thomas Schäfer-Elmayer, který měl až do loňska choreografii zahajovacího tance na starosti, ale přípravy kritizoval s tím, že tam sice nebyly žádné kardinální chyby, ale tanec je špatně nacvičený.

Hlavní host vrcholu společenské sezony v rakouské metropoli, americká herečka Nicollette Sheridanová, je silně nachlazená. Večeru se sice účastní, i když svůj program omezí. Stavební magnát Richard Lugner každoročně na ples zve světovou celebritu. Loni to byla americká modelka a striptérka Dita von Teese, před ní královna večírků Paris Hiltonová.

Vedle Sheridanové se mezi hosty objeví například bývalý rakouský ministr financí Karl-Heinz Grasser s manželkou Fionou Swarovskou, dědičkou světoznámé sklářské firmy. Podle zpravodaje ČT Jana Moláčka se plesu zúčastní i spolkový prezident Heinz Fischer, spolkový kancléř Werner Faymann nebo vicekancléř Josef Pröll.

Letos na účastníky čeká několik novinek. Vstupní prostor do opery je poprvé vyhříván a slavnostní zahájení bude možné živě sledovat na plochých obrazovkách v barech. O pěvecké vložky se postarají sopranistka Tamar Iveriová a tenor Ramón Vargas.

Ples v Opeře
Zdroj: ČT24
Vydáno pod