Obavy USA: Co bude po Kimovi?

Soul - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová pokračuje ve své asijské cestě. V jihokorejském Soulu kritizovala režim komunistické severní Koreje za to, že pokračuje v testech raket dlouhého doletu, a vyjádřila obavy z možné nástupnické krize v "nejistém stalinistickém režimu" KLDR.

Americká ministryně uvedla, že administrativa prezidenta Obamy je hluboce znepokojena tím, že by případná změna vedení v Pchjongjangu mohla ještě zvýšit beztak již vysoké napětí na Korejském poloostrově. Výroky Clintonové jsou výjimečným veřejným přiznáním toho, že severokorejský režim se může chystat na změnu ve vedení poté, co Kim Čong-ila loni zřejmě ranila mrtvice.

Sedmašedesátiletý Kim se stal vůdcem Severní Koreje v roce 1994 po smrti svého otce a zakladatele komunistické dynastie Kim Ir-sena. Zemi s 23 miliony obyvatel vládne železnou rukou a tvrdě potírá jakoukoliv opozici.

Clintonová, která o víkendu navštíví Čínu, uvedla, že se v Soulu a Pekingu bude snažit hledat cestu, jak obnovit jednání šesti zemí o severokorejském odzbrojení a jak reagovat v případě změny vedení tamního režimu. „Naším cílem je vymyslet strategii, která efektivně ovlivní chování Severokorejců v době, kdy je situace v severokorejském vedení poněkud nejasná,“ řekla americká ministryně a zároveň přiznala, že to bude složité.

Vyjádření Clintonové přišlo v době, kdy Severní Korea zintenzivnila nepřátelskou rétoriku vůči USA a Jižní Koreji a kdy Pchjongjang podle analytiků plánuje testovací odpálení rakety dlouhého doletu.

Severní Korea zveřejnila nové snímky Kim Čong-ila, které mají potvrdit jeho dobrý zdravotní stav.
Zdroj: AP/ČTK