Nejméně 30 mrtvých při sebevražedném pumovém útoku v Pákistánu

Islámábád - Sebevražedný bombový atentát na účastníky šíitského pohřbu v severozápadním Pákistánu si vyžádal nejméně 30 mrtvých. Uvádí to agentura AFP s odvoláním na tamní policii, která zveřejnila detaily útoku. Již tak velké napětí mezi šíity a muslimy v oblasti se po tomto útoku ještě vystupňovalo.

Sebevražedný atentátník se odpálil na pohřbu šíitského muslima, který byl zastřelen ve čtvrtek ve městě Déra Ismáíl Chán. To je centrem sektářsky motivovaného násilí, kdy sunnitské extremistické muslimské skupiny napadají menšinové šíity. V oblasti mají navíc své základny i silnou podporu teroristická síť al-Káida a hnutí Taliban.

Po explozi bomby se na místě strhla ještě přestřelka, po chvíli se situace uklidnila, ale i tak ve městě vládne silné napětí. Není vyloučeno, že bilance obětí bude nadále stoupat. Kolik lidí bylo při útoku zraněno, zatím policie ani lékaři neupřesnili.

„Byl to sebevražedný útok. Našli jsme utržené nohy útočníka,“ řekl novinářům policejní důstojník Sanaulláh. „Zatím převážíme mrtvé i zraněné do nemocnice,“ doplnil.