Radar musí počkat

Krakov (Polsko) - USA potřebují více času na rozhodnutí o systému protiraketové obrany ve střední Evropě. Na schůzce ministrů obrany NATO v Krakově to dnes uvedl americký ministr Robert Gates. Ten už včera prohlásil, že ekonomická krize a války v Afghánistánu a Iráku mají pro prezidenta Baracka Obamu přednost před plánem na vybudování protiraketového štítu, jehož radarová část má stát v Česku a silo s deseti raketami v Polsku.

Plán na vybudování protiraketového štítu navrhla vláda předchozího amerického prezidenta George Bushe. O protiraketové obraně hovořil Gates s polským premiérem Donaldem Tuskem a ministrem obrany Bogdanem Klichem. „V zásadě jsem jim řekl, že tato vláda potřebuje více času,“ řekl po schůzce novinářům. Čas potřebuje podle Gatese nová americká administrativa na to, aby se seznámila s projektem v kontextu vztahů s Polskem, Českem a spojenci, v souvislosti se závazky, které Spojené státy daly v rámci evropské raketové obrany, a také v kontextu vztahů s Ruskem. To se proti plánovanému systému ostře staví a v případě vybudování základen hrozí odvetnými opatřeními.

Při rozhodování o budoucnosti protiraketového systému vezmou Spojené státy obavy Ruska do úvahy, prohlásil Gates. Podle něj přišel čas na zlepšení vztahu s Moskvou.

Parkanová: USA berou štít pořád vážně

Česká ministryně obrany Vlasta Parkanová, která se krakovské schůzky účastní, dnes novinářům řekla, že USA stále berou koncept globálního protiraketového deštníku vážně. Na schůzce nezazněla ani věta o tom, že by chtěly projekt ukončit, zdůraznil zpravodaj ČT Miroslav Karas. Gates své kolegy v NATO ujistil, že plány Washingtonu jsou slučitelné s plány Severoatlantické aliance, a zdůraznil také vhodnost spolupráce s Ruskou federací na tomto projektu.

Podle Parkanové na jednání vyjádřil generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer názor, že hrozby, proti nimž se americký deštník buduje, stále existují a rostou. „Jejich plány jsou koherentní s plány NATO jako celku a předloží je na summitu NATO ve Štrasburku a Kehlu,“ dodala Parkanová.

Ukrajina a Gruzie mají dveře do NATO otevřené

Generální tajemník aliance Jaap de Hoop Scheffer na závěr schůzky konstatoval, že dveře do NATO zůstávají pro Ukrajinu a Gruzii stále otevřené. Obě země mají před sebou ještě dlouhou cestu do NATO a členství na ně „nečeká za rohem“, poznamenal. Aliance nabídla Ukrajině pomoc při armádních reformách, které musí dokončit také Gruzie. Zaznívaly ale i kritické hlasy - hlavně na adresu stavu ukrajinské armády. Skepsi vůči přípravě vstupu Ukrajiny a Gruzie do aliance vyjádřili v Krakově například zástupci Německa.

Proti dalšímu rozšiřování NATO na východ se ostře staví také Rusko, které to vnímá jako ohrožení svých zájmů. Právě vztahy s Moskvou byly dalším tématem dvoudenní schůzky, stejně jako Kosovo, reforma NATO a nová strategická koncepce aliance.

Prioritou NATO v letošním roce bude podle Scheffera Afghánistán, vybírat se bude i nový generální tajemník. Oficiálně žádná jména kandidátů nezazněla, údajně je ale jedním z nich polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski.