Tři čeští pašeráci vzácných zvířat půjdou před soud

Paříž - Kvůli pašování chráněných zvířat zadržely úřady na francouzské Guyaně tři Čechy. Po zákonné dvoudenní lhůtě ve vazbě byli ve čtvrtek propuštěni na svobodu a bylo jim dovoleno opustit francouzské území. Koncem roku je ale čeká soud, který jim může vyměřit trest až půl roku vězení a pokutu přes čtvrt milionu korun. Informaci potvrdil český konzulát v Paříži.

Dva muže ve věku kolem 40 let a jednoho o dvacet let staršího zatkla policie v úterý na letišti, z něhož se chtěli vrátit letadlem přes Paříž do České republiky. Po 48 hodinách byli propuštěni a rovnou dostali předvolání k soudu, získali ale povolení se vrátit do vlasti.

Muži, kteří se faunou vědecky zaobírají a z nichž jeden má významný vysokoškolský titul, porušili podle francouzských úřadů zákon o ochraně přírody a washingtonskou Úmluvu o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES). Případ připomíná kauzu dvou českých entomologů zadržených loni v Indii při nezákonném sběru vzácných brouků a hmyzu.