Dva mrtví a čtyři desítky raněných při tamilském náletu na Kolombo

Kolombo - Srílanská metropole Kolombo se dnes stala terčem útoku dvou letadel tamilských povstalců. Při náletu jedno z letadel narazilo do budovy berního úřadu ve čtvrti Fort, dva lidé zemřeli a nejméně čtyři desítky byly zraněny. Druhé letadlo srílanská armáda sestřelila u mezinárodního letiště.

Útok je dalším důkazem schopnosti Tygrů osvobození tamilského Ílamu (LTTE) zasáhnout území na velkou vzdálenost od bojové fronty, kde jejich jednotky rychle ztrácejí půdu pod nohama a jsou obklíčeny na území o rozloze pouhých 87 kilometrů čtverečních. Hlavní město je od frontové linie vzdálené asi 350 km jihozápadním směrem.

Tamilští tygři bojují od roku 1983 za vlastní stát pro menšinové Tamily na převážně sinhálské Srí Lance. Při tomto konfliktu bylo zabito více než 70 tisíc lidí. Tamilové k útokům používají malá jednomotorová letadla typu Zlín-143, která byla pravděpodobně rozložena na díly a propašována na ostrov, kde byla opět smontována. Přestože je v poslední době vládní jednotky vytlačily z velké většiny území ostrova, žádné z jejich letadel srílanská armáda zatím neobjevila.

Vydáno pod