Vídeňský Ples v opeře se obešel i bez tradičních hostů

Vídeň - Vídni už potřiapadesáté od války kraloval valčík. Státní opera hostila slavný Ples v opeře. Letos se dostalo i na zájemce z dlouhé čekací listiny, protože řada tradičních každoročních hostů účast odřekla - především šéfové velkých firem. Ti musejí kvůli krizi propouštět nebo žádat o státní pomoc, takže si chuť na radovánky raději nechali zajít, aby nedráždili rakouskou veřejnost. Možná i proto se ani letos žádné protesty proti plesu nekonaly.

Tradičně vyprodaná opera se do rána spokojeně bavila. Ti, kdo na ples přišli, tak podle svých slov většinou učinili hlavně proto, aby obětovali večer na oltář reprezentace země a nebrali výdělek kadeřníkům, cukrářům či květinářům.

Hospodářské obtíže země dominovaly i diskusím v kuloárech, jak přiznal rakouský vicekancléř Josef Pröll. Předseda rakouských lidovců byl nicméně přesvědčen, že akce jako Ples v opeře mohou v nelehkých dobách pomoci „načerpat sílu k optimismu“. Podobně hovořil i Werner Faymann, který setkání rakouské smetánky ve Státní opeře navštívil poprvé v roli kancléře: „Je nepříjemné ukazovat optimismus, když se hospodářství nedaří. Ale je to potřeba,“ uvedl šéf rakouských sociálních demokratů.

Ples poznamenal i nedostatek celebrit. O hlavní hvězdu večera, americkou herečku Nicollette Sheridanovou, se proto mezi novináři a fotografy strhla taková mela, až se hvězda seriálu Zoufalé manželky strachovala o svou róbu a vrchol vídeňské plesové sezony opustila zhruba po dvou hodinách, kdy jí vypršela smlouva s podnikatelem Richardem Lugnerem.

„Ples plesů“ poprvé v jeho historii zahajovala hudba rakouského skladatele Josefa Haydna, od jehož úmrtí letos uplyne 200 let. Pro tradiční úvodní valčík debutantek zvolili autoři mnohem náročnější choreografii než v minulých letech, všech 160 mladých párů si s ní však poradilo bez problémů.

Vrcholná společenská událost rozhodně prodělečná nebude, organizátoři očekávají zisk zhruba 1,1 milionu eur (32 milionů Kč). Cena nejlevnějšího lístku byla stejně jako loni 230 eur (přes 6600 korun), za lóži se platilo 17 tisíc eur (skoro půl milionu korun).