Itálie bude tvrdší vůči násilníkům a nezákonným imigrantům

Řím - Série znásilnění v Římě a v Miláně přiměla italskou vládu schválit dekret, který upravuje postih násilníků. Tresty budou výrazně přísnější - za znásilnění s následkem smrti bude bez výjimky doživotí, stejně jako za napadení nezletilého. Zrychlí se také soudní procesy s násilníky chycenými při činu. Nový zákon legalizuje i dosavadní praxi neoficiálních bezpečnostních hlídek. Dekret vstoupil v platnost okamžitě. Do dvou měsíců se k němu sice musí vyslovit parlament, ale v něm má vláda pohodlnou většinu.

Na základě dekretu se ruší alternativní tresty jako domácí vězení. Oběti budou mít právo na právní pomoc na útraty státu. „Trest na doživotí, záruky, že podezřelí násilníci budou drženi ve vězení, a ne v domácí vazbě, právní pomoc obětem znásilnění a zrušení výhod pro trestané typu den volna z vazby,“ vyjmenoval změny ministr spravedlnosti Angelino Alfano.

Dekret zpřísňuje také postih nezákonné imigrace. Mnoho násilníků z poslední doby totiž pochází z řad ilegálních přistěhovalců, především rumunských Romů. Těch do Itálie přišla spousta po předloňském vstupu Rumunska do Evropské unie. Dekret umožňuje úřadům zadržovat imigranty až šest měsíců, zatímco se pracuje na jejich identifikaci, posuzují se jejich žádosti o azyl a rozhoduje se o vypovězení těch, kdo na azyl nemají nárok. Dosud byla lhůta dvouměsíční.

Bezpečnost ve městech teď navíc spolu s policií budou moci hlídat občanské hlídky, čímž se jen legalizuje dosavadní praxe. Jejich členové budou pod kontrolou starostů a místní policie a nebudou placeni ani ozbrojeni.

Italský ministr spravedlnosti Angelino Alfano oznamuje změny v postihu sexuálních násilníků
Zdroj: ČT24