Clintonová vyzvala Peking k posílení spolupráce s Washingtonem

Peking - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová dnes v rámci své asijské cesty vyzvala Peking k posílení a rozšíření vztahů mezi Spojenými státy a Čínou. Dvě velmoci planety by podle ní měly spolupracovat v základních oblastech, jako jsou ekonomika a klimatické změny. "Je to imperativ," zdůraznila šéfka americké diplomacie hned na úvod setkání se svým čínským protějškem Jang Ťie-čch˙. Společný postup by Washington rád viděl i při řešení situace v Severní Koreji.

„Máme za to, že jsme vytvořili solidní základnu, ale ještě mnoho práce zbývá vykonat,“ řekla o čínsko-amerických vztazích Clintonová.

„Ve 21. století čelíme sérii důležitých a naléhavých výzev,“ dodal čínský ministr zahraničí. Podle Janga Ťie-čcha situace v širokém spektru otázek vyžaduje, aby obě země posílily dialog a společně pracovaly na tom, aby „se naše vztahy pozvedly na novou úroveň“.

Clintonová čínskému ministru zahraničí také řekla, že americký prezident Barack Obama si přeje setkat se se svým protějškem, prezidentem Čínské lidové republiky Chu Ťin-tchaem, v dubnu na okraj londýnského summitu skupiny G20. Bude to jejich první vzájemné setkání.

„Cesta Clintonové do Číny je velikým gestem“

Vztahy USA a Číny se nyní po nástupu nové americké vlády zásadním způsobem mění, myslí si zpravodaj ČT Tomáš Etzler. „Už jen fakt, že na první zahraniční cestu ve funkci ministryně zahraničí se Hillary Clintonová vypravila právě do Asie a navštívila Čínu, je velikým gestem,“ říká Etzler.

„Celá administrativa, prezident Obama a ministryně Clintonová tvrdí, že poslední vláda George Bushe, ale dokonce i vláda Billa Clintona, Asii a Čínu opomíjely,“ vysvětluje Etzler. Současná administrativa chce naopak Asii a hlavně Číně věnovat daleko více pozornosti.  

Kritika na Clintonové hlavu za přístup k lidským právům

Peking je čtvrtou a poslední zastávkou Hillary Clintonové na její cestě po asijských zemích po návštěvě Jižní Koreje, Indonésie a Japonska, kde byla poprvé ve funkci ministryně zahraničí nové administrativy prezidenta Baracka Obamy. Ještě před svou návštěvou Číny ale šokovala svým výrokem organizaci bojující za ochranu lidských práv Amnesty International, když před odletem ze Soulu prohlásila, že citlivá otázka lidských práv a jejich dodržování na území ČLR nesmí zastínit jiné otázky při jednání o spolupráci s Pekingem.

Během své následné schůzky se americká mynistryně a její čínský protějšek lidským právům skutečně příliš nevěnovali. „Co se týče lidských práv v Tibetu, tak to bylo pouze naťuknuto, bylo to velice druhořadé téma těchto rozhovorů,“ uvedl Etzler.  

Podle organizace na obranu lidských práv jsou Spojené státy jednou z mála zemí na světě, které mohou v otázce lidských práv významným způsobem na Čínu tlačit. Clintonová svými výroky údajně zasadila úder budoucím americkým snahám o ochranu lidských práv v Číně.