Z Libanonu byly na Izrael odpáleny dvě rakety

Jeruzalém/Bejrút - Raketa, kterou dnes na severní Izrael odpálili ozbrojenci z jižního Libanonu, lehce zranila tři osoby. Podle libanonských bezpečnostních sil byly z Libanonu odpáleny dvě rakety, ale jedna z nich dopadla ještě na libanonském území. Izrael na útok zareagoval krátkou dělostřeleckou palbou. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil a nijak ho nekomentoval ani Izrael. V jižním Libanonu působí šíitské hnutí Hizballáh; to ale popřelo, že by s dnešním ostřelováním Izraele mělo cokoli společného.

Jak uvedli libanonští bezpečnostní činitelé, Izrael na útok odpověděl odpálením nejméně šesti dělostřeleckých střel do oblastí, odkud rakety přiletěly. Během izraelské ofenzivy v Gaze ostřelovali ozbrojenci z jižního Libanonu dvakrát severní Izrael, a vyvolali tak obavy z otevření nové fronty blízkovýchodního konfliktu.

Izrael vedl s libanonským hnutím Hizballáh válku v roce 2006 poté, co bojovníci Hizballáhu unesli dva židovské vojáky do Libanonu. Válka trvala asi měsíc a padlo v ní přes 1 000 lidí, většinou Libanonců. Hizballáh tehdy stačil na Izrael vypálit na 4 000 raket a považoval se za vítěze války, protože veřejné mínění po vzrůstajících ztrátách izraelské armády přimělo vládu vojáky stáhnout.

Dnešní útok je označován jako další připomínka problémů, které čekají na Benjamina Netanjahua, vůdce izraelské pravicové strany Likud, kterého v pátek pověřil prezident Šimon Peres sestavením nové koaliční vlády.

Libanonský premiér Fuád Siniura útok i izraelské bombardování odsoudil. Podobné akce podle něj ohrožují stabilitu oblasti.

Vydáno pod