Sto tisíc Irů demonstrovalo proti úsporám vlády

Dublin - Kolem 100 tisíc lidí dnes podle místní policie demonstrovalo v centru Dublinu proti úsporným opatřením, která přijala irská vláda v reakci na hospodářskou krizi. Protest svolaly odbory, které chtějí prý i nadále zdůrazňovat, jaký dopad má hospodářská recese na irské pracující. Většinu demonstrujících tvořili učitelé, policisté a další státní zaměstnanci. Účastníci prošli podle všeho bez incidentů hlavní tepnou metropole, třídou O'Connell, a náměstím Merrion. Lidé zvlášť odsuzovali nově zavedenou sociální srážku z platů státních zaměstnanců k získání 1,4 miliardy eur na financování penzí.

„Moje rodina bude mít měsíčně o 500 eur (14 tisíc korun) méně, protože můj manžel i já pracujeme ve státním sektoru,“ řekla učitelka základní školy Sheila O'Sheaová. Protestovala také proti škrtům ve výdajích na školství, které postihly třídy pro děti potřebující zvláštní péči.

„Tato demonstrace je svým rozsahem v naší (malé) zemi významná a je jen prvním krokem v rámci nepřetržité kampaně akcí,“ varoval vládu premiéra Briana Cowena generální tajemník svazu irských odborů ICTU David Begg.

Advokátka odborového svazu Sally-Anne Kinahanová řekla, že demonstranti očekávají od vlády, že jim pomůže projít bez velkých problémů recesí. ICTU pokládá vládní opatření za nespravedlivá a upřednostňující stabilizaci státního rozpočtu na úkor ekonomické obnovy a ochrany zaměstnanosti.

Premiér chce škrtat ve výši dvou miliard eur

Premiér Cowen počítá s okamžitými rozpočtovými škrty ve výši dvou miliard eur s cílem stabilizovat finance Irska. Již dříve varoval, že pokud celkové škrty nedosáhnou v příštích letech 15 miliard eur, irské hospodářství by se mohlo propadnout o deset procent.

Dnes ve vzkazu demonstrantům připustil, že kroky jsou bolestivé, ale trval na tom, že jsou nezbytné, aby Irsko mělo důvěru v zahraničí a přitáhlo zahraniční investory.

„Keltského tygra“ dohnala krize

Irsko patřilo k nejrychleji se rozvíjejícím ekonomikám v Evropě, označovalo se za „keltského tygra“. To se ale změnilo loni, kdy i tento ostrovní stát se 4,4 miliony obyvatel zasáhla vlna krize, která se ve světě začala šířit ze Spojených států.

Irsko bylo mezi zeměmi, kterým Evropská komise v minulých dnech vytkla jejich rozpočtové schodky a pohrozila sankcemi za nedodržování rozpočtových pravidel pro přijetí eura. Česko naopak loni mělo jeden z nejnižších deficitů státního rozpočtu v EU.

  • Demonstrace v Dublinu autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/697/69673.jpg
  • Demonstrace v Dublinu autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/697/69676.jpg