Schröder v Íránu kritizoval zpochybňování holokaustu

Teherán - Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder, který je na čtyřdenní neoficiální návštěvě Íránu, kritizoval dnes prezidenta země Mahmúda Ahmadínežáda za zpochybňování holokaustu a řekl, že vyvraždění šesti milionů Židů nacisty je fakt. Několik hodin po svém prohlášení se s íránským prezidentem sešel, ale spolu údajně o holokaustu nehovořili. Od roku 2005, kdy přišel k moci, provokoval Ahmadínežád na mezinárodní scéně tvrzením, že holokaust je "mýtus", nebo tím, že Izrael označil na "nádor" Blízkého východu.

„Holokaust je historickým faktem a nemá žádný smysl tento zločin, který nemá sobě rovného, popírat,“ řekl Schröder v Íránské průmyslové a obchodní komoře. „Írán musí převzít odpovědnost a respektovat mezinárodní pravidla, pokud chce, aby byl brán vážně jako regionální mocnost,“ upozornil německý politik.

Schröder také kritizoval íránského prezidenta za jeho názory na Izrael, který Írán od islámské revoluce v roce 1979 odmítá uznat. Zároveň vyzval k dialogu mezi Íránem a Spojenými státy s tím, že volba Baracka Obamy prezidentem USA představuje příležitost pro novou politiku.

„Potřebujeme přímý dialog mezi USA a Íránem“

„Tato šance na novou politiku musí být využita teď. Volá po kompromisu obou stran… Potřebujeme přímý dialog na vysoké politické úrovni mezi USA a Íránem,“ řekl Schröder. Rozhovory mezi oběma zeměmi jsou podle něj klíčem k vyřešení regionálních konfliktů.

Bývalý íránský prezident Alí Akbar Hášemí Rafsandžání, který se se Schröderem také setkal, mu podle íránské státní televize řekl, že Írán je ochoten hovořit se Spojenými státy o svém atomovém programu, pokud budou rozhovory zahájeny bez předběžných podmínek a obě strany si při nich budou rovny.

O schůzce Schrödera a Ahmadínežáda zatím nejsou k dispozici téměř žádné informace. Stránky íránského prezidenta pouze Ahmadínežáda citovaly, kterak bývalému německému kancléři řekl, že „svět potřebuje zásadní změnu.“

Ahmadínežád, který často brojí proti Izraeli a Západu, v lednu tvrdil, že holokaust využily po druhé světové válce Spojené státy a Británie k tomu, aby zvýšily svůj mezinárodní vliv.

Írán také opakovaně kritizoval nedávnou třítýdenní ofenzivu Izraele v pásmu Gazy, při které zahynulo kolem 1 300 Palestinců. Ahmadínežád ji označil za „genocidu“.

Vydáno pod