Rusko lituje potopení čínské lodi

Moskva - Nad smrtí sedmi čínských námořníků, kteří zahynuli před týdnem poté, co ruská hraniční stráž potopila jejich loď, vyjádřilo Rusko politování. Za viníka incidentu obvinila Moskva indonéského kapitána nákladní lodi.

Minulý týden vyslovila Čína velké znepokojení nad potopením lodi New Star. Čínská média informovala o tom, že ruská válečná loď vypálila na New Star na 500 kanonových nábojů menší ráže, a obvinila Rusko z toho, že nepřišlo včas na pomoc tonoucím námořníkům. Vztahy Číny s Ruskem se přitom za poslední desetiletí výrazně zlepšily.

8 námořníků zahynulo, 8 osob bylo zachráněno

Námořníci se snažili z poškozené lodi uniknout na záchranném člunu, který se ale převrhl a sedm Číňanů a jeden Indonésan zahynuli. Zbylých osm členů posádky se podařilo zachránit.

„Hluboce litujeme této události a vyjadřujeme soustrast s ohledem na její tragické následky, které vedly k úmrtím lidí,“ uvedlo v sobotu večer ruské ministerstvo zahraničí v prohlášení.

Čína: Indonéský kapitán se zachoval nezodpovědně

„Kapitán jednal mimořádně nezodpovědně, když záměrně porušil zákon Ruské federace a ohrozil bezpečnost posádky na lodi pod svým velením,“ uvádí se v prohlášení: „Existují přesvědčivé důkazy, že incident způsobil svým jednáním kapitán New Star, který by měl nést plnou odpovědnost za to, co se stalo.“ Kapitán lodi byl obviněn z nelegálního překračování ruských hranic, za což mu hrozí až dva roky vězení.

Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že hon na New Star zahájila ruská hraniční stráž v rozbouřených ledových vodách poté, co loď bez povolení ruských daňových a pohraničních úřadů opustila dálněvýchodní přístav Nachodka nedaleko Vladivostoku.

Podle ministerstva hraniční stráž zahájila palbu na plavidlo, když 18 hodin ignorovalo její signalizaci a varovné výstřely. Kapitán lodi pak prý sdělil, že se vrátí do přístavu, ale později se rozhodl posádku evakuovat, protože přestaly fungovat hlavní motor i kormidlo.