Egyptská policie vyslýchá 11 lidí podezřelých z útoku v Káhiře

Káhira - Egyptská policie vyslýchá už 11 lidí podezřelých z bombového atentátu na zahraniční turisty u historické mešity v Káhiře. Při explozi přišla o život francouzská turistka a nejméně 25 lidí bylo zraněno. Podle bezpečnostních pracovníků policie zatkla tři muže a dvě ženy zahalené v tradičním oděvu. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Exploze zabila sedmnáctiletou Francouzku a zranila 17 jejích krajanů, jednoho Němce, tři občany Saúdské Arábie a čtyři Egypťany.

Bomba vybuchla před Husajnovou mešitou poblíž slavného káhirského bazaru Chán al-Chalílí ve stejnojmenné čtvrti. Policisté poblíž mešity zneškodnili ještě druhou nálož.

Výbuch se ozval v okamžiku, kdy se lidé shromáždili kolem kaváren na náměstí, aby v televizi sledovali fotbalový zápas. „Byl jsem u toho, viděl jsem dvě zkrvavené turistky. Odvezli je do nemocnice. Mysleli jsme si, že takovéhle pumové výbuchy se už v Egyptě dít nebudou,“ popsal události očitý svědek.

Egyptská vláda investuje do ostrahy cizinci vyhledávaných míst velké prostředky. Na příjmech z turistiky totiž závisí celá egyptská ekonomika.

Informace o způsobu útoku se rozcházejí

Údaje o druhu výbušniny a způsobu jejího použití se rozcházejí. Podle policie šlo o doma vyrobenou výbušninu nebo granát. Očití svědci uvedli, že výbušné zařízení, kterým mohl být i ruční granát, hodil útočník projíždějící kolem na motocyklu. Jiné zdroje hovořily o tom, že nálože byly shozeny na chodník z některé z okolních budov.

Do Káhiry se mezitím z Paříže vypravil letecký speciál, který zaplatil nejmenovaný milionář pro rodiny obětí. Všichni jsou z předměstí Levallois-Perret na severozápadě Paříže. „Dcera mi volala v devět večer, že byla terčem útoku a že je v nemocnici. Bylo to hrozné, byla v šoku, v panice, do nemocnice ji dovezli taxíkem,“ uvedla matka jedné ze zraněných turistek.  

Egypt má s podobnými útoky problémy. Na stejném místě zemřeli v roce 2005 tři lidé, včetně Francouze a Američana. Ve stejném roce zabily výbuchy v letovisku Šarm aš-Šajch přes 80 lidí. V dubnu 2006 zahynulo 23 lidí při bombových útocích v přístavu Dahab.

Místo exploze
Zdroj: ČT24