Kouchner a Schwarzenberg se budou pravidelně scházet

Brusel - Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg bude nejméně dvakrát týdně jednat se svým francouzským protějškem Bernardem Kouchnerem. Rozhodnutí o společných schůzkách bylo poměrně nečekané, ministři ho oznámili po své dnešní schůzce, na které se měli zabývat obrannou politikou. Oba šéfové diplomacií chtějí pravidelnými rozhovory předejít případným nedorozuměním mezi ČR a Francií.

Ministři zahraničí Česka a Francie se společně chystají na návštěvu Bosny a Hercegoviny. Oba ministři chtějí spolupracovat na posílení evropské bezpečnostní a obranné politiky. „Měli jsme velmi přátelské setkání. V tisku se objevilo, že vztahy mezi mnou a Karlem jsou špatné. To ale není pravda,“ řekl Kouchner.

„Na většinu věcí máme stejný nebo podobný pohled,“ ujišťoval novináře Schwarzenberg.

Spekulace o úspěšnosti českého předsednictví se objevují převážně ve francouzském tisku. Útoky míří zejména na údajnou nečinnost české diplomacie. Čeští politici se však proti podobným nařčením několikrát ohradili. V poslední době se nicméně situace uklidnila a politici obou zemí označují případné neshody jen za mediální přestřelky a spekulace.