FBI osvobodila 45 dětí nucených k prostituci

Washington - Agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) vysvobodili přes 45 dětí ve věku 13 až 17 let, které byly údajně nuceny k prostituci. V rámci třídenního celostátního zátahu bylo rovněž zadrženo přes 50 lidí podezřelých z kuplířství. "Naprostá většina (zachráněných) dětí jsou bohužel odložené děti bez rodiny, bez přátel," řekl představitel FBI Daniel Roberts.

„Jsou to děti, které nikdo nechce, samotáři. Mnoho z nich uteklo z domova,“ doplnil s tím, že údajné oběti dětské prostituce byly prozatím umístěny do ochranné péče.

Roberts také upozornil, že lidé, které FBI obvinila z kuplířství, zřejmě byli součástí rozsáhlé sítě organizovaného zločinu. „Některé tyto kuplířské sítě jsou velmi důmyslné a pracují v několika (amerických) státech,“ řekl.

Zátah se uskutečnil v rámci rozsáhlého federálního programu z roku 2003, jehož cílem je zabránit sexuálnímu zneužívání dětí. Americké úřady v rámci programu usilují o osvobození co nejvíce dětí z rukou kuplířů a zároveň se snaží prosadit tvrdší tresty pro ty, kteří nutí děti k prostituci.