Záchranáři končí v čínském dole; počet obětí není jasný

Peking - V uhelném dole na severu Číny, kde v neděli po výbuchu plynu zahynulo nejméně 74 horníků, byly dnes ukončeny záchranářské práce, protože podle úřadů už není naděje, že by někdo mohl katastrofu přežít. Celková bilance neštěstí ale není jasná, stejně jako není jasné, zda se podařilo uhasit následný požár po výbuchu v dole a kolik lidí eventuálně zůstalo uvězněno v podzemí. Vládní mluvčí provincie Šan-si, kde důl Tchun-lan leží, dnes pod podmínkou anonymity řekl, že záchranáři z dolu v bezpečí dostali přes 300 lidí a že v nemocničním ošetření jich zůstává 114.

Pět z horníků, kteří zůstávají v nemocni, je údajně v kritickém stavu. Podle mluvčího se údajně už nikdo nepohřešuje, všichni lidé, kteří v okamžiku výbuchu byli v podzemí, jsou prý započítáni.

Agentura Nová Čína dnes bez dalších podrobností napsala, že v rámci vyšetřování důlního neštěstí byli z funkcí odvolání hlavní důlní manažer, šéf bezpečnostních techniků a hlavní inženýr.

Důl Tchun-lan patří státní společnosti Šan-si Coking Group, která je největším čínským producentem koksovatelného uhlí. Nová Čína tvrdí, že důl patří k nejbezpečnějším důlním zařízením v zemi, na němž za poslední pět let nedošlo k žádné havárii. Nedělní neštěstí je ale největším v Číně od prosince 2007, kdy výbuch plynu zabil ve stejné provincii 105 horníků.

Čínské doly jsou obecně velice nebezpečné

Důlní neštěstí jsou v Číně častá. Oficiálně při nich loni zahynulo asi 3200 lidí. Nezávislé zdroje ale uvádějí čísla až několikanásobně vyšší. Vládní čínské odhady uvádějí, že až 80 procent dolů v zemi je provozováno nelegálně.

Velké doly, a k těm patří i Tchun-lan, mají vesměs systém bezpečnostních opatření v zásadě srovnatelný s rozvinutými zeměmi, menší doly už jsou na tom nesrovnatelně hůře a v mnoha malých dolech si o jakýchkoli bezpečnostních opatřeních mohou horníci jen nechat zdát.

Vydáno pod