EU vyšle misi do Afghánistánu, ta rozhodne o monitorování voleb

Brusel - Evropská unie vyšle do Afghánistánu průzkumnou misi, která by měla rozhodnout, zda evropské společenství vyšle pozorovatele na prezidentské volby, které se mají v zemi konat 20. srpna. Pokud se EU rozhodne své pozorovatele do Afghánistánu vyslat, učiní tak v souladu s NATO. Někteří členové Severoatlantické aliance chtějí během voleb dočasně zvýšit počet svých vojáků v zemi.

Funkční období nynějšího afghánského prezidenta Hamída Karzáího vyprší koncem května. Pozdější konání voleb má poskytnout dostatek času pro jejich přípravu zejména s ohledem na časté násilnosti. Podle některých diplomatů by však pozdní konání voleb mohlo v zemi vyvolat institucionální krizi, která by mohla vést až k vyhlášení výjimečného stavu.

Karzáí, který je v čele země od roku 2004, už oznámil, že bude na prezidentský post znovu kandidovat. Jeho popularita však kvůli velké korupci na úřadech a rostoucímu počtu útoků talibanských ozbrojenců klesá. 

Americký prezident Barack Obama chce kvůli volbám téměř zdvojnásobit počet amerických vojáků v Afghánistánu z nynějších 36 000 na více než 60 000. Z evropských členů NATO chce počet vojáků zvýšit například Německo, které pošle do Afghánistánu dočasně dalších 600 vojáků a zvýší tak počet svého tamního kontingentu na asi 4200. NATO nyní v Afghánistánu vede kontingent 55 000 mužů, bezpečnost během hlasování nicméně bude zajišťovat především afghánská armáda a policie.

Vydáno pod