Německo zachvátilo masopustní veselí

Berlín - Jako každé pondělí před Popeleční středou se dnes dopoledne rozjela karnevalová procesí centry velkých německých měst. Největší masopustní průvod prošel Kolínem nad Rýnem. Ten je v Německu hlavním karnevalovým městem a německým Riem de Janeiro. Do karnevalového průvodu se v Kolíně zapojilo kolem 150 alegorických vozů a 11 500 účastníků: klaunů, akrobatů, mažoretek a ochotnických herců. Dopoledne odstartoval 6,5 kilometru dlouhý pochod tradičním voláním "Alaaf".

Výzdoba alegorických vozů na kolínském karnevalu vždy odráží aktuální dění v Německu i ve světě, takže tentokrát byly k vidění figuríny nového amerického prezidenta Baracka Obamy a politiků, kteří zápolí se světovou hospodářskou krizí, včetně štíhlé a téměř obnažené kancléřky Angely Merkelové.

Nechybělo ani působivé představení, kdy provazochodec představující bankéře bez kalhot balancoval na laně, zatímco lidé pod ním na jednom z vozů natáhli záchrannou síť.

Ve druhém největším průvodu, v Düsseldorfu, se nedala přehlédnout Merkelová v alegorické podobě kojící, avšak „kapitulující vlčice“, která jen vzdáleně připomínala kapitolskou vlčici z antického Říma.

Düsseldorfem projel také papež Benedikt XVI., jenž si podával ruku s kontroverzním popíračem holocaustu, biskupem Richardem Williamsonem. Ten měl podobu ďábla a na plášti nápis „antisemitismus“.

Přestože na rozdíl od sambodromu v brazilském Riu ulice mnoha německých měst skrápělo chladné mrholení, dnešní vrchol karnevalové sezony si nenechaly ujít miliony lidí jak v Porýní, kde má karnevalové bláznění největší tradici, tak ve východnějších částech Německa, včetně Berlína.

V Kolíně pršely pralinky a čokoláda

Jenom v Kolíně průvod sledovalo odhadem milion diváků, což odpovídá celkovému počtu obyvatel čtvrtého nejlidnatějšího města Německa. Na rozdováděný lid se přitom snášel také déšť čokoládových táfliček a pralinek a údajně přes 150 tun sladkostí.

První organizovaný karneval se v Kolíně nad Rýnem uskutečnil v roce 1736. První průvod na Růžové pondělí prošel městem v roce 1823. Vždy se koná na Růžové pondělí (Rosenmontag), které předchází Popeleční středě.

  • Kancléřka Angela Merkelová a šáša autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/699/69859.jpg
  • Papež Benedikt XVI. si podává ruku s biskupem Williamsonem autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/699/69858.jpg
Vydáno pod