USA dají na obnovu Gazy 900 milionů dolarů

Washington - Spojené státy se chystají přislíbit 900 milionů dolarů, tedy více než 20 miliard korun, na obnovu palestinského pásma Gazy poničeného během izraelské ofenzivy na přelomu roku. Uvedl to dnes nejmenovaný oficiální zdroj. Distribuci finanční pomoci bude mít na starosti OSN a další organizace, nikoliv militantní hnutí Hamas, které pásmo Gazy ovládá. Spojené státy a Evropská unie Hamas považují za teroristickou organizaci a podporují palestinskou samosprávu prezidenta Mahmúda Abbáse.

Výši pomoci, kterou USA Gaze slíbí, oznámí americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová příští týden v Káhiře na dárcovské konferenci pro toto palestinské území.

Česká vláda minulý týden rozhodla, že na pomoc lidem v Gaze vyčlení deset milionů korun. Již v lednu poskytla Gaze pět milionů korun.

Palestina škody odhaduje na dvě miliardy dolarů

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun mezinárodní společenství požádá na základní obnovu pásma Gazy o 613 milionů dolarů. Palestinská samospráva celkové škody, které v Gaze vznikly během izraelské ofenzivy na přelomu roku, odhaduje na dvě miliardy dolarů.

Při vojenské operaci Izraele v pásmu Gazy, jejímž cílem bylo zastavit ostřelování izraelského území raketami Hamasu, bylo zničeno asi 4000 domů, dalších 17 tisíc bylo poškozeno.

Poválečná Gaza
Zdroj: ČT24
Vydáno pod