Palestinský lídr Abbás začne jednat s Hamasem pozítří

Praha - Prezident palestinského státu Mahmúd Abbás v dnešním rozhovoru pro Českou televizi uvedl, že první kolo jednání s organizací Hamas ovládající pásmo Gazy proběhne již 25. února. Cílem palestinského řízení je podle Abbásových slov vytvořit co nejrychleji novou vládu národní jednoty Hamasu a umírněného Fatahu. Společně by pak měly obě strany vyhlásit nové parlamentní a prezidentské volby, a to ještě v tomto roce. Organizace Hamas, která je spoluviníkem prosincové války v Gaze, je přitom západními státy považována za teroristickou organizaci.

„Před rokem a půl došlo k rozdělení palestinské vlády. My se tento rozkol snažíme co nejrychleji překonat. Důležité je, aby byla rychle obnovena naše národní jednota, aby na jejím základě mohla vzniknout nová národní vláda, a aby mohly být uspořádány ještě v tomto roce prezidentské a parlamentní volby,“ řekl v rozhovoru Abbás. Podle Abbáse by jen jednotná palestinská vláda byla schopná respektovat mezinárodní závazky a dokázala by být za rekonstrukci pásma Gazy odpovědná.

V souvislosti s poválečnou situací v Gaze vyzval evropské země ke společnému postupu při rekonstrukci země. „Česká republika Palestinu ekonomicky podporuje a očekáváme její pomoc i na dárcovské konferenci,“ uvedl Abbás. Ta proběhne počátkem března v egyptském letovisku Šarm Al Šejchu. Gaza v současnosti podle OSN potřebuje na obnovu 613 milionů dolarů, tedy asi 14 miliard korun.

Podle Abbáse hraje v řešení konfliktu první housle Káhira

Za nejdůležitější hráče v řešení současné situace na Blízkém východě označil Abbás Egypt. „Hlavní těžiště jednání se nachází v Káhiře,“ řekl doslova.

Předseda Palestiny se podle svých slov neobává, že by se Hamas mohl pokusit uchopit moc na Západním břehu Jordánu tak, jak se mu to podařilo v Gaze. „Snažili se samozřejmě prosazovat, že můj mandát je neplatný, sami ale tato tvrzení stáhli, protože dobře vědí, že to nemá oporu v palestinské ústavě,“ upozornil.

Abbás se vyjádřil i k současnému povolebnímu vyjednávání v Izraeli. Odmítl možnost, že by mohl převládnout v případné izraelské vládě koncept, který nepočítá se vznikem samostatného a nezávislého palestinského státu. „Princip dvou suverénních států je jediné možné řešení, je to myšlenka, která nadále platí. A pokud by izraelská vláda tuto myšlenku odmítala, a pokud by například odmítla zastavit rozšiřování izraelských osad na našem území, pak nevíme, jak bychom s takovou vládou mohli jednat,“ varoval Abbás.