FBI nevylučuje hrozbu teroristických atentátů v USA

Washington - Ředitel amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Robert Mueller varoval, že některá města v USA se mohou stát cílem obdobného teroristického útoku, při kterém loni v listopadu přišlo v indické Bombaji o život 172 lidí. S poukazem na konferenci o boji proti terorismu, kterou měl Mueller v pondělí ve Washingtonu, o tom dnes napsala agentura AFP.

„Kolik měst ve Spojených státech se může stát terčem takových atentátů?“ položil řečnickou otázku Mueller. Sám jako příklad uvedl Seattle na severozápadě USA, San Diego na jihozápadě, Miami na jihovýchodě a Manhattan v New Yorku na severovýchodě země.

Atentáty, k jakému došlo v Bombaji, „nám připomínají, že teroristé mohou s trochou peněz a široce založeným programem využít velmi jednoduché zbraně, aby optimalizovali jejich dopad,“ prohlásil šéf FBI. Upozornil, že USA jsou sice stále vystaveny hrozbě útoku ze strany islámské teroristické sítě al-Káida, ale americké úřady musí pozornost zaměřit i na méně známé teroristické skupiny stejně jako na teroristy uvnitř amerických hranic. Poukázal také na radikální „hnízda“, která vznikají ve světě a která se podle něho ztotožňují s al-Káidou a s její ideologií.

Za mimořádně významný jev označil Mueller v této souvislosti „existenci mladých lidí pocházejících z různých komunit, kteří se radikalizují a jsou verbováni, aby odcházeli do Afghánistánu, Iráku, Jemenu či Somálska“. Konstatoval, že o existenci těchto lidí se veřejnost ve Spojených státech dozvěděla vlastně až v souvislosti s teroristickými útoky proti newyorskému Světovému obchodnímu středisku, k nimž došlo 11. září 2001.

Poukázal přitom na případ „jistého muže z Minneapolis, který se podle našich poznatků stal vůbec prvním americkým občanem, jenž loni v říjnu provedl sebevražedný atentát v Somálsku“. Podle Muellera se tento člověk „radikalizoval ve svém rodném městě ve státě Minnesota“ na severu USA. „Je to naprosté zvrácení dějin imigrace směřující do Spojených států,“ dodal ředitel FBI.

Vydáno pod