Američané chtějí zlepšit podmínky na Guantánamu

Washington - V americké vojenské věznici Guantánamo začala revize současného stavu. Prezident Barack Obama podepsal v lednu nařízení, aby byla věznice do roka uzavřena. Do té doby také musí být vyřešeny osudy lidí, kteří v ní jsou zadržováni. Výsledky revize dnes oznámilo americké ministerstvo obrany.

Osud vězňů zadržovaných na Guantánamu zaměstnává politiky, vojáky, právníky i nevládní organizace. Zadržovaní žijí několik let za mřížemi ze dne na den, mnozí z nich bez jakéhokoli obvinění. Prošli tvrdými výslechy, které americká strana odmítla označit jako mučení.

„Po dlouhém zkoumání a podrobné analýze jsme dospěli k závěru, že podmínky zadržovaných na Guantánamu jsou v souladu s článkem 3 Ženevských konvencí,“ uvedl viceadmirál americké armády Patrick M. Walsh.

O přezkoumání stavu ve věznici požádal hned po nástupu do funkce Barack Obama. Pentagon ale i přes pozitivní zjištění doporučuje podmínky vězňů zlepšit. Hlavním problémem je jejich společenský kontakt, protože většina zadržovaných tráví až 23 hodin denně v izolaci.

„Jde o to, proč čekat, až se nám začnou množit případy duševních poruch. Tomu musíme předejít a přiznat, že klíčem islámu jsou společné modlitby, možnost osobní společenské interakce,“ říká Walsh.

Včera se po čtyřech letech zadržování na Guantánamu vrátil domů britský občan podezřelý z terorismu. Tvrdí, že byl převezen do třetí země, kde byl dlouhodobě mučen, navíc s vědomím britských tajných služeb. „Británie věděla, že se s ním špatně nakládá, a že ho převezli do Maroka, kde dva roky zažíval nepředstavitelné hrůzy. Nechce se nijak mstít, ale chce, aby pravda vyšla najevo,“ řekl obhájce propuštěného Clive Stafford Smith.

Evropská unie bude ve čtvrtek jednat o případném přijetí některých vězňů z Guantánama. Ministry vnitra pod vedením Ivana Langra ale podle vyjádření diplomatů čekají hlavně technická jednání. Žádný průlom tak čekat nelze.

Vydáno pod