Chodorkovskij míří ze Sibiře znovu před soud

Moskva - Bývalý šéf ruského koncernu Jukos Michail Chodorkovskij a jeho spolupracovník Platon Lebeděv budou znovu souzeni. Oznámila to mluvčí moskevského městského soudu. Podle ní už byli oba přivezeni ze sibiřské věznice, kde si odpykávají mnohaleté tresty za daňové podvody. Chodorkovskij, kdysi nejbohatší Rus, dostal v roce 2005 devítiletý trest. Před soudem má znovu stanout 3. března.

Ruská prokuratura viní Chodorkovského z údajného praní špinavých peněz ve společnosti Jukos, v jejímž čele stál až do roku 2003, kdy byl zatčen. Podle obžaloby si měl Chodorkovskij nezákonně přisvojit až 23 miliard dolarů, za což mu hrozí 10 až 15 let vězení.

Sám Chodorkovskij považuje své věznění jako politicky motivované. Obvinění mají podle něj zakrýt pomstu Kremlu za to, že finančně podporoval opoziční strany a že byl politickým odpůrcem tehdejšího prezidenta a současného premiéra Vladimira Putina.

Chodorkovskému a jeho právníkům dal v minulosti v některých ohledech za pravdu i Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Část původních obvinění proti němu označil za sporná a nezákonná. Kreml a ruské úřady naopak tvrdí, že podnikatel ze sebe dělá mučedníka a disidenta přesto, že byl odsouzen za prokázanou kriminální činnost.

Chodorkovskij - vzestup a pád

V roce 2004 označil magazín Forbes Chodorkovského za nejbohatšího muže Ruska a za 18. nejbohatšího muže světa. Údajně disponoval majetkem 15 miliard dolarů. O rok později se s odhadovaným jměním ve výši 2,2 miliardy dolarů propadl ve světovém srovnání na 292. místo.