Maďarsku se nedaří řešit vraždy Romů; v zemi sílí etnické napětí

Budapešť - Maďarský ministr spravedlnosti Tibor Draskovics dnes připustil, že policii se nedaří řešit případy vražd Romů, a slíbil, že přítomnost policie na venkově se posílí. Jeho výroky zazněly krátce poté, co v noci na pondělí neznámí pachatelé zastřelili nedaleko Budapešti dva Romy, sedmadvacetiletého muže a jeho pětiletého syna. Draskovics přislíbil, že do konce roku se zpřísní zákony postihující ozbrojené zločiny a že v každé vesnici bude umístěna policie. Zároveň však upozornil, že není v silách policie vymýtit sílící etnické napětí v zemi.

„Nedaří se nám odhalit pachatele těchto zločinů, ačkoliv celkově se nám daří vyřešit 95 procent případů zabití člověka,“ prohlásil Draskovics v parlamentu. „Skutečné změny musí nastat v nás samých, boj proti nenávisti není záležitostí policie,“ zdůraznil.

Vražda Roma a jeho malého syna, kteří utíkali z hořícího domu v obci Tatárszentgyörgy ležící asi 65 kilometrů jihovýchodně od Budapešti, byla nejnovější v sérii více než desítky útoků na Romy, při nichž v uplynulém roce přišlo o život sedm lidí.

Není známo, zda byl tento útok rasově motivován, vůdcové romské komunity ale upozornili, že nesl obdobné znaky jako ostatní napadení a že svědčí o systematické agresivitě namířené proti Romům.

K útokům na Romy přispívá kampaň Maďarské gardy

K útokům na Romy v Maďarsku podle ochránců lidských práv přispívá štvavá kampaň polovojenské krajně pravicové Maďarské gardy, která pořádá pochody v obcích obývaných touto menšinou a demonstruje proti kriminalitě údajně páchané Romy.

Romská komunita je v Maďarsku nejpočetnější menšinou - tvoří pět až sedm procent z deseti milionů obyvatel. K podněcování zášti vůči Romům v zemi přispívá hospodářský pokles a ztráta pracovních příležitostí.

Maďarská garda
Zdroj: ČT24