Mladí Číňané se učí šetřit pomocí internetu, založili klub spořivých

Peking - Spořivost je novým trendem mezi městskou generací mladých Číňanů. Šetřit se navíc učí zábavnou formou na internetu - tam se už sto tisíc lidí připojilo do klubu těch, kteří za týden neutratí víc než 100 jüanů, tedy asi 330 korun. Za celým nápadem stojí Wang Chao, který si loni v létě koupil byt a musel splácet úvěr. Aby ho to tolik nemrzelo, začal své tipy zveřejňovat na blogu. A vyzval ostatní, aby si také zkusili vyjít se 100 jüany týdně.

Mladí Číňané šetří různě, třeba Wang ještě loni jezdil do práce taxíkem za 20 jüanů - lístek na metro ho ale příjde jen na dva. Úsporu přináší také oběd z levné kantýny místo dražší restaurace. Wang se dokonce naučil i vařit a jeho přítelkyně si ho nemůže vynachválit. Každý večer před spaním pak musí sečíst celodenní výdaje a napsat je na blog.

Prvním členem klubu spořivých byl Wangův kamarád Chao, a přiznává, že měl zpočátku se splněním limitu problémy: „Vedl jsem si dobře až do pátku. Pak za mnou ale přijel kamarád z venkova a vyrazili jsme do města. Tam jsem utratil všechno.“ 

Čína zažívala řadu let prudký ekonomický růst a městká generace ve věku mezi dvaceti a pětatřiceti lety vydělávala. Mohla si tak dopřát spotřební zboží od elektroniky po značkové oblečení. Sám Wang týdně rozházel v přepočtu ke třem a půl tisícům korun. Časy se ale změnily. "Jak se finanční krize šířila, počet členů mého klubu rostl. Myslím, že moje kampaň týden za 100 jüanů je nejlepší způsob, jak přečkat krizi," dodává Wang.