Popírač holokaustu Williamson opustil Argentinu

Buenos Aires - Kritizovaný katolický biskup Richard Williamson, kterého Argentina vyzvala k opuštění země, dnes odletěl z Buenos Aires do Londýna. Tento britský duchovní nedávno způsobil skandál popřením rozsahu nacistického vyvražďování Židů. Argentinské ministerstvo vnitra ve čtvrtek oznámilo, že vyzvalo Williamsona, aby opustil Argentinu, kde žil od roku 2003. Biskup dostal na odjezd deset dní, pak mu hrozilo zatčení a vyhoštění. Biskup vzápětí vzkázal, že rozhodnutí bude respektovat.

Postup argentinských úřadů uvítaly židovské organizace v čele se Světovým židovským kongresem. Osmašedesátiletý Williamson v lednu v interview pro švédskou televizi popřel existenci plynových komor v koncentračních táborech a řekl, že tam zahynulo nanejvýš 300 tisíc Židů.

Shodou okolností krátce po interview zrušil papež Benedikt XVI. rozhodnutí svého předchůdce Jana Pavla II. vyobcovat krajního tradicionalistu Williamsona z církve.

Papežovo rozhodnutí vyvolalo ostrou kritiku na adresu Vatikánu. Papežův úřad biskupa vyzval, aby své výroky odvolal, ten ale řekl, že tak učiní, až když mu budou předloženy důkazy, že se mýlí.

Vydáno pod