Britská vláda odmítá zveřejnit protokoly o válce v Iráku

Londýn - Britská vláda odmítá, aby se na veřejnost dostaly rozhodující protokoly o účasti Velké Británie ve válce v Iráku. V protokolech jsou záznamy z jednání vlády bývalého premiéra Tonyho Blaira, na nichž se její členové na jaře 2003 radili o britské účasti na plánované válce v Iráku po boku USA. Ministr vnitra Jack Straw dnes v parlamentu prohlásil, že zveřejnění protokolů by více zkomplikovalo práci vlády, než posloužilo zájmům veřejnosti. Straw uvedl, že rozhodnutí vstoupit do války bylo pečlivě prošetřováno a že vláda ho musela vysvětlovat před poslanci i jinde.

Při zasedáních vlády 13. a 17. března 2003 šlo hlavně o otázku, zda invaze bez mandátu Organizace spojených národů bude v souladu s mezinárodním právem. Zveřejnění záznamů by mohlo vnést světlo do toho, zda premiér Blair věděl o dokumentu, jenž vyjadřoval pochybnosti nad útokem na Irák bez zmocnění OSN.

Zbraně hromadného ničení nebyly v Iráku nalezeny

Spojené státy a Velká Británie na Irák zaútočily 20. března 2003. Invazi zdůvodnily tím, že režim tehdejšího prezidenta Saddáma Husajna vlastní zbraně hromadného ničení. Nicméně takové zbraně nikdy v Iráku nalezeny nebyly.

Vydáno pod