Syřan jde za obchodování se zbraněmi na 30 let za mříže

New York - Syrský obchodník se zbraněmi byl v USA odsouzen k 30 letům vězení. Američtí vyšetřovatelé ho označili za jednoho z největších překupníků. Zbraně v hodnotě milionů dolarů dodával tajně rebelům v Kolumbii, kteří tak mohli chránit pašeráky kokainu. Obchodník byl obžalován také ze spiknutí proti Spojeným státům a z podpory teroristické organizace.

Munzír Kasar, který žil dlouhá léta ve Španělsku, byl loni v listopadu uznán vinným z toho, že dohodl dodávku zbraní v hodnotě milionů dolarů Revolučním ozbrojených silám Kolumbie (FARC). Věděl při tom, že povstalci zbraně využijí na ochranu pašeráků kokainu a že zaútočí na zájmy Spojených států. Obžalován byl ze spiknutí s cílem zabíjet americké občany a činitele, ze spiknutí s cílem získat protiletadlové střely a z podpory teroristické organizace.

Důkazy proti Kasarovi dodali hlavně dva tajní agenti, kteří vystupovali jako nákupčí zbraní FARC a nahráli jednání se Syřanem a jeho „pravou rukou“, Chilanem Felipem Morenem. Morena soud poslal do vězení na 25 let.

Španělsko Kasara vydalo do Spojených států v červnu loňského roku pod podmínkou, že mu nebude hrozit trest smrti ani doživotí bez možnosti podmíněného propuštění.

Kasar obchodoval se zbraněmi od 70. let minulého století. Podle informací amerického velvyslanectví v Madridu je prodával radikální Palestinské frontě osvobození, odběratelům v Nikaragui, Bosně, Chorvatsku, Íránu, Iráku a Somálsku.