V Somálsku se stále válčí, za dva dny zabito 69 lidí

Mogadišo - Obnovené střety somálských povstalců s příslušníky mírových sil Africké unie (AU) a somálské policie si za poslední dva dny vyžádaly životy 69 lidí. Boje v Mogadišu vzplanuly jen několik dní poté, co se nový somálský prezident šajch Sharif Sheikh Ahmed vrátil do hlavního města, aby zde ustavil vládu národní jednoty. Od roku 1991 je to už patnáctý pokus dosáhnout v zemi míru.

„Za posledních 30 hodin bylo při bojích zabito 48 civilistů a zraněno 90 dalších,“ uvedl Ali Jasín Gedi z místní pobočky humanitární organizace Elman Peace and Human Rights.

V přestřelkách a při minometných útocích zahynulo podle svědků rovněž 15 povstalců a šest policistů. V neděli zabili ozbrojenci v Mogadišu 11 příslušníků mírových sil z Burundi. Dalších 15 bylo vážně zraněno.

Somálsko už téměř 18 let nemá centrální vládu

Jednotky mise AU v Somálsku musejí čelit častým útokům islamistů, kteří se snaží převzít v zemi moc. Somálsko již téměř 18 let nemá žádnou centrální vládu. V současné době zažívá největší krizi od začátku 90. let, kdy po svržení prezidenta Mohammeda Siada Barreho vypukla válka klanů a zemi zachvátila anarchie.

Od roku 2007 začaly proti slabé, Západem podporované somálské vládě bojovat islámské milice, které v současné době kontrolují rozsáhlá území na jihu a v centrální části země. Odhaduje se, že boje si doposud vyžádaly kolem 10 tisíc životů a z domovů vyhnaly na milion lidí.

Somálský povstalec
Zdroj: ČT24