Vědci objevili v ledu Antarktidy štíty vysoké jako v Alpách

Oslo - Vědci v ledu na Antarktidě objevili štíty, které jsou vysoké jako hory v Alpách. Jejich objev naznačuje, jak mohutná je vrstva ledu pokrývající tento kontinent.

Vědcům se podařilo vypracovat první podrobné mapy Gambrucevova pohoří ležícího ve východní oblasti Antarktidy pod silným ledovcovým příkrovem. „Překvapující je nejen to, že toto pohoří je co do výšky podobné Alpám, ale podobá se jim i svými vysokými vrcholy a údolími,“ říká geofyzik Fausto Ferraccioli z Britského antarktického výzkumného střediska.

Podle něho to, že vrcholky pohoří jsou špičaté, může znamenat, že pohoří vzniklo rychle. Horská pásma jako jsou Alpy či Himaláje podle geologů vznikla při srážkách desek kontinentů. Antarktida byla působení takových sil vystavena naposledy před 500 miliony let. „Záhadou je, že Alpy jsou jen 50 až 60 milionů let staré a tady je pohoří, které může být staré možná 500 milionů let,“ řekl Ferracioli.

Tento geofyzik uvedl, že mapy Gambrucevova pohoří jsou prvním úsekem na cestě k poznání, jak se vrstvy ledu chovají. To by mohlo pomoci předpovědět, jak led bude reagovat na globální oteplování. 

V Antarktidě, která je rozlohou větší než Spojené státy, je tolik ledu, že pokud by všechen odtál, vystoupila by hladina moří po celém světě o 57 metrů.

Vydáno pod