Ruské námořnictvo chtělo pašovat zbraně do Číny

Moskva - Hlavní ruský vojenský prokurátor Sergej Fridinskij dnes prohlásil, že podezírá představitele námořnictva, že chtěli propašovat přes Tádžikistán 30 protiponorkových raket, aby je následně prodali v Číně. Zbraně byly podle Fridinského zadrženy v Tádžikistánu. Místní prokuratura nicméně sdělila, že zatím žádné důkazy o údajném pašování zbraní od ruské strany nedostala.

„Před pár dny jsme předali materiály k zahájení trestního stíhání proti úředníkům námořnictva a některým obchodníkům, kteří chtěli propašovat do Tádžikistánu kontraband 30 protiponorkových raket a asi 200 leteckých bomb, aby je následně prodali do Číny za 18 milionů dolarů,“ řekl Fridinskij na setkání představitelů ruské prokuratury s prezidentem Dmitrijem Medveděvem.

„O kauze jsme už slyšeli, ale žádný oficiální materiál jsme nedostali,“ uvedl člen vojenské prokuratury Tádžikistánu Jusuf Rachmonov.

Mluvčí námořnictva incident potvrdil

Mluvčí ruského vojenského námořnictva Igor Dygalo incident potvrdil. Pokus o kontraband byl podle něj odhalen při společné operaci armády, prokuratury a ruské Federální bezpečnostní služby (kontrarozvědky). „Jsem oprávněn potvrdit informaci o pokusu skupiny lidí propašovat zbraně do jednoho z bývalých sovětských států,“ prohlásil.

Rusko má v Tádžikistánu svou vojenskou základnu. Kdysi to byla hlídaná a neprodyšná periferie někdejšího Sovětského svazu. Ruští vojáci už ale tádžickou hranici nehlídají jako dříve a ta se směrem k Afghánistánu i Číně stala poměrně značně prostupnou.