Útoky na Bombaj mají prvního obviněného

Bombaj (Indie) - Indická policie dnes obvinila z "vedení války" proti Indii Muhammada Adžmala Kasaba. Pákistánec patří mezi skupinu teroristů, která loni na podzim zaútočila na indickou Bombaj, a jej jediným útočníkem, který přežil. Dvanáctibodové obvinění zahrnuje i vraždu. Útok na Bombaj proběhl 26. listopadu 2008 a zemřelo při něm 180 lidí. Dalších padesát z nich drželi teroristé jako rukojmí.

Pokud bude Kasab usvědčen, hrozí mu trest smrti. Obvinění z „války proti Indii“ znamená, že Kasab s téměř stoprocentní jistotou nebude vydán do Pákistánu. Indie je přesvědčena, že pákistánské ozbrojence podporovaly i bezpečnostní síly sousední země. Za hlavního viníka označila militantní organizaci Laškare tajjaba, o níž se předpokládá, že ji založila pákistánská rozvědka. Listopadové události tak zvýšilo napětí ve vztazích mezi Indií a Pákistánem.

Islámábád přiznal, že útoky byly vedeny z pákistánského území a částečně na něm byly i naplánovány. Vede vlastní vyšetřování a zatkl také několik vůdců islamistických skupin. Mezi nimi i několik mužů, které Indie označila za osnovatele útoků.

Policejní spis, který má několik tisíc stránek, obsahuje i dalších 19 jmen Indů i Pákistánců, kteří naplánovali či podporovali útoky. Kromě desítek svědeckých výpovědí složka obsahuje i přepisy telefonních hovorů mezi útočníky a jejich řídícími šéfy v Pákistánu, videodokumentaci, ale také Kasabovo přiznání.

Události listopadu 2008:

Komanda teroristů v malých člunech přistála ve středu 26. listopadu hodinu před půlnocí u břehů Bombaje. Útoky byly namířeny hlavně na oblast, kde by se mohli nacházet turisté. Ozbrojenci obsadili luxusní hotely Tádž Mahál a Oberoi, nemocnici a bombajské ústředí židovského chasidského hnutí. Granáty zabíjely i v luxusních kavárnách a na nádražích. Teror ukončil vojenský zásah až 29. listopadu, kdy byly v hotelu Tádž Mahal zatčeni poslední teroristé. V zahraničí jsou bombajské útoky označovány za „indické 11. září“.

Policejní komando se slaňuje na střechu židovského centra, kde teroristé stále zadržují rukojmí.
Zdroj: ČT24/ČTK/AP
Vydáno pod