Sex je starší, než se dosud myslelo, zjistili vědci

Londýn – Nález dvou pancířnatců, podvodních živočichů podobných dnešním parybám, kteří měly v těle oplodněná vajíčka, ukázal, že sex byl zřejmě součástí života na Zemi dříve, než si dosud vědci mysleli. Oplodněné samičky totiž žily před 380 miliony let, dosud nejstarší důkazy o vnitřním oplozování byly o 30 milionů let mladší. Vědci si proto mysleli, že do té doby se pozemští živočichové rozmnožovali podobně jako dnešní ryby, které nakladou vajíčka a až potom je oplodní.

Biologové byli přesvědčeni, že tento způsob používali také pancířnatci. „Jakmile jsme v této skupině objevili embrya, věděli jsme, že se oplodňovaly vnitřně. Ale jak to dělaly?“ položil klíčovou otázku vedoucí výzkumného týmu John Long z Victoriina muzea v Melbourne. Odpověď nalezli výzkumníci při zkoumání pánve samečků tohoto druhu uložených v londýnském melbournském muzeu. Objevili na ní ploutev, kterou samičky neměly.

To vědce přivedlo k názoru, že ji samci nejspíš používali k přidržení samičky při oplodňování, jako to dělají žraloci. „Tato ryba má extrémně velkou kost, která je připojená k pánevní kosti,“ uvedl Long s tím, že ji paleontologové až dosud přehlíželi a neznali její význam. „Přehodnotili jsme strukturu pánevní kosti těchto pancířnatců, abychom ukázali, že měli metodu pro páření,“ doplnil šéf výzkumného týmu.

„Mění to pohled na to, jak jsme uvažovali o vývoji reprodukce. Vy jste čelistnatý obratlovec, já jsem čelistnatý obratlovec, tudíž jsou to naše vlastní dějiny,“ vysvětlila členka výzkumného týmu Zerina Johansonová z londýnského Muzea přírodní historie.