Nebezpečí lavin v rakouských Alpách trvá, úřady hlásí čtyři mrtvé

Vídeň/Štýrský Hradec - Sněhová kalamita a nebezpečí lavin v rakouských Alpách nadále trvá. Nejvyšší stupeň výstrahy varující před nebezpečí lavin sice horská služba o jeden stupeň snížila, silnice do čtyřiceti obcí na hřebenech ale zůstávají silnice kvůli hrozbě sesuvu i nadále zavřené. V rakouských Alpách napadlo za poslední týden asi 2,3 metru sněhu, na čtvrtek a pátek hlásí meteorologové další sněžení. Sníh si vyžádal smrt čtyř lidí, tři z nich zabila lavina.

V Tyrolsku záchranáři objevili těla dvou turistů pohřešovaných od úterý. Muži ve věku 36 a 49 let se vydali do okolí Kolsassu navzdory varování před nebezpečím pádu lavin. Sesuv sněhu odpoledne zasypal také snowboardistu v Salcbursku a horské službě se ho již nepodařilo vyprostit živého. V dolnorakouském Lackenhofu zemřel penzista po pádu ze střechy, kterou se s vnukem snažil očistit od napadaného sněhu.

Na řadě míst rakouských Alp byly dnes laviny preventivně odstřelovány, aby se předešlo jejich utržení. S odklízením sněhu v nejpostiženějších regionech spolkových zemí Dolní Rakousy, Štýrsko, Tyrolsko a Vorarlbersko od počátku týdne pomáhala rakouská armáda. Díky zlepšení počasí se vojáci mohli stáhnout. 

Kalamita trvá, laviny hrozí i nadále 

Ve většině obydlených míst je hlavním nebezpečím sněhová zátěž na střechách. „Je to pro statiku budov nebezpečné, přednostně řešíme ty nejkritičtější případy,“ informoval velitel dobrovolných hasičů Walter Zöchling.

Nejvíce kalamita paradoxně postihla samý okraj Alp na dolnorakousko-štýrském pomezí. V horských obcích Gstatterboden a Grundlsee museli starostové dvou obcí kvůli lavinovému nebezpečí nařídit i evakuaci asi 20 domů. Zcela odříznuta od světa zůstává obec Radmer; tamního obyvatele, který nutně potřeboval dialýzu, přepravil až vrtulník.

Poslanci štýrského parlamentu začali kvůli sněhové kalamitě vyzývat k obnovení projektu silničního tunelu pod Alpami, který byl naplánován už v roce 2005, kvůli nedostatku peněz ale práce na něm nikdy nezačaly.

Zátaras
Zdroj: ČT24