Povstalci zabili v Bangladéši nejméně 50 lidí, vláda hrozí tvrdým zásahem

Dháka - Při vzpouře bangladéšských pohraničníků zemřelo už nejméně 50 lidí. Premiérka Šajch Hasína Vadžídová povstalcům pohrozila tvrdým zásahem armády. Nepokoje však zasáhly i další bangladéšská města. Na pokyn vlády přerušili operátoři mobilních telefonů síť po celé zemi, což má zabránit šíření informací.

Policie v Dháce vyzvedla z vodního kanálu poblíž sídla vzbouřenců těla šesti vojenských důstojníků. Na místě se shromáždili lidé, kteří hledají mezi mrtvými své příbuzné.

Situace v Bangladéši je stále napjatá. Podle tamního ministerstva spravedlnosti převzala vláda kontrolu nad vzbouřenými pohraničníky a slíbila jim amnestii i splnění jejich požadavků. Poté vzbouřenci začali odevzdávat zbraně. Přesto se v Dháce opět ozývá střelba.

„Můj zeť je zadržován uvnitř budovy. Volali jsme mu, ale telefon vzal někdo jiný a nedal nám žádné informace. Celý den jsme seděli před televizí, ale ani ve zprávách jsme se nedozvěděli nic o zajatých důstojnících. Už 24 hodin o něm nic nevíme a máme o něj velký strach,“ uvedla příbuzná jednoho ze zadržovaných důstojníků.

Vzpoura není pokusem o puč

Příčinou vzpoury Bangladéšských pušek (Bangladesh Rifles - BDR), jak se polovojenské oddíly pohraničníků oficiálně jmenují, byly neshody kolem platů pohraničníků, jejich vybavení a dalších výhod. Vzbouřenci prý také požadují lepší stravování a možnost účastnit se mírových misí OSN, které jsou dobře placené.

V jednotkách BRD slouží 3000 až 4000 mužů. Jejich hlavním úkolem je střežit státní hranice. Často však bývají povoláváni i na pomoc armádě či policii. Oficiální zdroje odmítly možnost, že vzpoura byla pokusem o puč. Od svého oddělení od Pákistánu v roce 1971 byl Bangladéš dějištěm řady státních převratů.

Nepokoje v Bangladéši
Zdroj: ČT24
Vydáno pod