Čína odmítá americkou kritiku stavu lidských práv v zemi

Peking - Čínská média se dnes ostře ohradila proti středeční zprávě amerického ministerstva zahraničí, která kritizuje stav lidských práv v Číně a v dalších zemích světa, včetně České republiky. Obvinění Washingtonu považují za neodůvodněná a viní jej z vměšování do vnitřních záležitostí Číny.

Americký dokument tvrdí, že Peking zesiluje represe vůči menšinám v Tibetu a stupňuje útlak disidentů a ochránců lidských práv. Mezi vážná pochybení řadí popravy bez soudu, mučení, nucení vězňů k přiznání a nucenou práci. Situace v nejlidnatější zemi světa se v některých ohledech zhoršila, hodnotí zpráva.

Podle státní tiskové agentury Nová Čína ale ignoruje zlepšení Číny v oblasti lidských práv, za které Peking považuje především zvýšení standardů bydlení.

„Záměrně opomíjí a zkresluje základní fakta, bezdůvodně napadá podmínky lidských práv v Číně a činí náhodné a bezohledné poznámky k čínskému etnickému, náboženskému a právnímu systému,“ ohrazuje se proti dokumentu Nová Čína. Dokument podle ní nepřípustně zasahuje do vnitřních záležitostí Číny.

Čínští komunističtí představitelé se ke zprávě, která hodnotila stav lidských práv ve světě za minulý rok, dosud nevyjádřili. Nová Čína ale běžně působí jako mluvčí vládního režimu.

Zpráva kritizuje poměry i v Rusku, Afghánistánu, Severní Koreji, na Kubě, v Íránu, Iráku, Súdánu, Sýrii, Barmě či v Zimbabwe. Celkem hodnotí stav lidských práv ve 190 zemích světa. České republice stejně jako Slovensku vytýká mimo jiné útoky pravicových extremistů na příslušníky menšin, zejména Romy, a připomíná nedostatky v soudnictví.