V Káhiře začalo jednání o budoucnosti Palestiny

Káhira - V Káhiře dnes začaly pod záštitou Egypta rozhovory mezi desítkou palestinských stran a uskupení. Vnitropalestinský národní dialog má urovnat rozpory mezi umírněnější stranou Fatah šéfa palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse a radikálním hnutím Hamas. Urovnání vztahů je klíčové pro vytvoření vlády národní jednoty, která by mohla řídit rekonstrukci pásma Gazy zničeného nedávnou izraelskou ofenzivou a mírové rozhovory s Izraelem.

Vláda národní jednoty by rozhodovala o obou palestinských autonomních územích. Od roku 2007 je pásmo Gazy v rukou Hamasu a západní břeh Jordánu ovládá Fatah. Obě strany rozděluje hlavně názor na Izrael a na mírová jednání s ním.

Přestavitelé Fatahu a Hamasu se dohodli na vzájemném propuštění vězňů. Hamas zrušil domácí vězení několika členům strany Fatah v pásmu Gazy a Fatah propustil kolem 80 příslušníků Hamasu.

Rozhovory se konají krátce před dárcovskou konferencí, která se uskuteční v pondělí rovněž v Káhiře. Vnitropalestinským usmířením podmiňuje mezinárodní společenství poskytnutí pomoci pro obnovu Gazy, na kterou bude palestinská samospráva žádat 2,8 miliardy dolarů (přes 62 miliard korun).

Delegaci Fatahu v Káhiře vede jeden z vyjednávačů s Izraelem Ahmad Kurája, delegaci Hamasu místopředseda politického výboru této organizace Músá Muhammad Abú Marzúk.

Umar Sulajmán, šéf egyptské tajné služby:

„Všechny pohledy jsou upřeny na vás, všichni do vás vkládají své naděje. Neprodlužujte proto své neshody a neprohlubujte rozpory. Spojte se v zájmu splnění nadějí všech na nezávislý palestinský stát.“

Už v přípravných středečních rozhovorech se zástupci obou stran dohodli na programu jednání, to se má soustředit na případnou společnou vládu, reorganizaci policie a otázku vězňů.

Na zahajovacím setkání má být ustaveno pět výborů pověřených rozhovory o specifických aspektech palestinského znovusjednocení, jako je otázka voleb a bezpečnostních služeb. Tyto výbory by měly začít pracovat 8. března.