Mezinárodní tribunál zprostil srbského exprezidenta viny

Haag - Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) dnes zprostil viny bývalého srbského prezidenta Milana Milutinoviče. Podle soudců se mu nepodařilo prokázat vinu ani v jednom z pěti bodů obžaloby. Neprokázalo se, že by Milutinović přímo zodpovídal za násilí a teror, kterého se dopouštěly srbské jednotky na albánských civilistech v Kosovu koncem devadesátých let. Soud proto nařídil okamžité propuštění Milutinoviče na svobodu. Pět dalších obžalovaných dostalo tresty v rozmezí od 15 do 22 let vězení, což je na hranici toho, co žádala obžaloba.

Kromě šestašedesátiletého Milutinoviče stanuli před haagským tribunálem také bývalý místopředseda srbské vlády Nikola Šainović, bývalý náčelník generálního štábu jugoslávské armády Dragoljub Ojdanić, generálové Nebojša Pavković a Vladimir Lazarević a někdejší šéf srbské tajné služby Sreten Lukić. Všichni svá obvinění odmítli.

Šainoviče poslal tribunál na 22 let do vězení, Ojdanić dostal 15letý trest, Pavković 22 let, Lazarević 15 let a Lukić 22 let vězení.

Milan Milutinović se stal hlavou Srbska v roce 1997 a až do 29. prosince 2002 ho chránila imunita. Spolu s pěti dalšími srbskými činiteli byl soudně stíhán za to, že společně s bývalým jugoslávským prezidentem, již zesnulým Slobodanem Miloševičem rozpoutali rozsáhlou kampaň s cílem vypudit na 800 000 Albánců z tehdejší srbské provincie Kosovo.

Milan Milutinović

* 19. prosince 1942 (Bělehrad)

  • Vystudoval práva na Bělehradské univerzitě, kde byl jeho spolužákem Milošević.
  • Politickou kariéru zahájil vstupem do mládežnické organizace Svazu komunistů Jugoslávie. V roce 1969 byl zvolen poslancem jugoslávského a později srbského parlamentu. V roce 1999 byl jmenován jugoslávským ministrem zahraničí.
  • 1997 až 2002: Prezidentem Srbska, ve funkci nahradil Slobodana Miloševiče, který se v roce 1997 stal prezidentem srbsko-černohorské Jugoslávské svazové republiky
  • prosinec 1997: Milutinović označil jihosrbskou provincii Kosovo za „Jeruzalém všech Srbů, kteří se nikdy nestanou menšinou ve své vlastní zemi“.
  • 1999: Podílel na jednáních o budoucnosti Kosova, která se konala ve Francii. Krach jednání posléze vedl k leteckým úderům NATO, po nichž se srbské jednotky z Kosova stáhly.
  • Před ICTY byl v souvislosti s postupem jugoslávských ozbrojených sil v Kosovu obžalován z podílu na deportacích civilistů, ze zločinů proti lidskosti a z podílu na vraždách. Zatykač na Milutinoviče byl ICTY vydán v květnu 1999. V lednu 2003 dobrovolně odletěl do Haagu.
Vydáno pod