USA už nesmějí připustit další Guantánamo, žádá EU

Brusel - Členské státy Evropské unie mohou rozhodovat o případném přijetí některých vězňů z kontroverzní americké věznice Guantánamo až poté, co od USA dostanou vyčerpávající informace o zadržovaných. Na tiskové konferenci po zasedání unijních šéfů resortu vnitra to řekl český ministr Ivan Langer, který jednání řídil. Podle důvěrného dokumentu EU pak USA, pokud chtějí pomoci s uzavřením věznice na Guantánamu, nesmějí připustit, aby se americká základna v afghánském Bagrámu nebo jiné objekty staly podobnými věznicemi.

Ministři se dnes podle Langera dále shodli na tom, že konečné rozhodnutí o tom, zda přijmout, či nepřijmout vězně, je na jednotlivých členských státech. Ty ovšem musejí o svých plánech podrobně informovat další členy evropské sedmadvacítky.

Uzavření věznice, kterou opakovaně kritizovali ochránci lidských práv, nařídil prezident Barack Obama po svém lednovém nástupu do funkce. Jeho krok už před časem uvítali i ministři zahraničí unijních zemí, české předsednictví EU a Evropský parlament. Spojené státy však zatím oficiálně EU o přijetí některých zadržovaných nepožádaly a zatím není jasné, kdy a zda vůbec se tak stane.

Členské státy jsou v otázce případného přijetí vězňů rozděleny. Kromě Španělska vyjádřily ochotu vězně přijmout i Portugalsko, Itálie, Francie a Estonsko. Británie už přijala jednoho guantánamského vězně, který má povolení k pobytu v Británii, jež není součástí Schengenu. Proti přijetí jsou zatím Rakousko, Švédsko, Dánsko a Nizozemsko.

„Guantánamo není možné jen tak přestěhovat jinam“

S odvoláním na důvěrný dokument EU dnes agentura Reuters uvedla, že pokud Spojené státy chtějí, aby jim EU pomohla s uzavřením Guantánama, nesmějí připustit, aby se americká základna v afghánském Bagrámu nebo podobné objekty staly novými věznicemi, jako je kontroverzní Guantánamo.

„Věznici na Guantánamu prostě není možné jen tak přestěhovat někam jinam. Nebylo by to v souladu se základními politickými principy EU v otázce lidských práv, aby se Guantánamo přestěhovalo jinam, aniž by se vyřešila zásadní otázka zadržování podezřelých z teroru na dobu neurčitou a bez soudu,“ uvádí se v dokumentu EU.

Dokument ještě neprojednaly vlády členských zemí EU. Jeden z jeho autorů, eurokomisař pro spravedlnost, vnitro a bezpečnost Jacques Barrot, navštíví v polovině března Washington spolu s českým ministrem vnitra Ivanem Langerem, jehož země nyní EU předsedá.

Nová generace schengenského informačního systému

Ministři dnes diskutovali také o programu nové generace schengenského informačního systému (SIS II), který slouží členským zemím schengenského prostoru bez hraničních kontrol k výměně dat o kradených věcech či ztracených dokladech. Nová verze by měla zahrnovat i biometrická data, jako jsou otisky prstů. Spuštění SIS II, který měl podle původních plánů začít fungovat v září, ale provázejí technické problémy.

Americká věznice Guantánamo na Kubě
Zdroj: ČT24