Postoj EU a Česka k iráckým běžencům je zahanbující, říká europoslanec

Brusel - Postoj Evropské unie k iráckým běžencům je polovičatý a přístup českého předsednictví k tomuto problému přímo hraničí s výsměchem. Prohlásil to dnes v Bruselu německý europoslanec za SPD Wolfgang Kreissl-Dörfler. "Prohlášení českého ministra vnitra a předsedy rady ministrů EU, že se jeho země zasazuje o návrat Iráčanů do jejich vlasti, je ryzí ironií," řekl europoslanec. Mezi běženci jsou především příslušníci etnických a náboženských menšin, například křesťanů, kteří nyní potřebují pomoc, zdůraznil Kreissl-Dörfler.

Rada ministrů vnitra EU koncem listopadu 2008 rozhodla, že členské země přijmou na bázi dobrovolnosti až 10 tisíc iráckých uprchlíků. Podle diplomatických údajů byla tato kvóta naplněna teprve z poloviny. „Už to je zahanbující,“ míní Kreissl-Dörfler.

Ministři vnitra členských zemí by podle něj měli přinejmenším postupovat rychleji. „Nesmíme lidi, kteří nyní přechodně hledají ochranu v Jordánsku nebo v Sýrii, ponechat jejich osudu,“ řekl poslanec. Před násilím uteklo ze svých rodných míst v Iráku několik milionů lidí.