Žháři ve Švédsku ničí obchody

Stockholm - Skupina žhářů zničila v noci na dnešek jižně od Stockholmu tři supermarkety a částečně spálila ještě čtvrtý. Švédská policie z činů podezřívá protiamerické aktivisty. Při požárech nebyl nikdo zraněn. Plameny v trojici supermarketů ve městě Södertälje hasila v noci na dnešek více než stovka hasičů. Ohně zachvátily dva velké obchody značky Willys a menší prodejny Ica a Tempo. Všechny supermarkety jsou švédské, ale prodávají americké výrobky. Policejní mluvčí Kia Samrellová uvedla, že vyšetřovatelé zatím neurčili podezřelého, ale zjišťují, zda do činu nebyla zapojena skupina protiamerických aktivistů zvaná Global Intifada.

Global Intifada se v minulosti přihlásila ke žhářství v dalších obchodech v Södertälje a pobízela lidi, aby zapalovali prodejny s americkým zbožím. Vodítkem jsou letáky, které se objevily na několika místech ve městě Södertälje. Ty vyzývaly obyvatele k útokům na obchody prodávající americké zboží.

Global Intifada útočí na země, které bojují v Iráku

Global Intifada se přihlásila také k podpálení automobilů dánského a ruského velvyslanectví v roce 2005 a k útoku na polský konzulát ve Švédsku v roce 2004. Podle policie skupina většinou útočí na zástupce zemí, které se účastní války v Iráku nebo spolupracují se švédskými zbrojařskými firmami. Úřadům se zatím nepodařilo identifikovat jednotlivce, kteří do skupiny patří.