Obama zvýší vojenské výdaje a zavede zdravotní fond

New York - Vojenské výdaje Spojených států v příštím roce plánuje americký prezident Barack Obama o čtyři procenta vyšší než letos. Vyplývá to z návrhu rozpočtu na rok 2010, který ve čtvrtek Obama zaslal Kongresu. V dokumentu se uvádí částka 533,7 miliardy dolarů, což je o 20,4 miliardy více než v letošním roce. Přes 200 miliard dolarů je určeno na války v Iráku a Afghánistánu, včetně 75 miliard vyčleněných na dodatečné výdaje do letošního září. Rozpočtový rok začíná v USA 1. října. Podrobnější částky, včetně nákladů na protiraketovou obranu a její základny plánované v České republice a Polsku, budou zveřejněny později, pravděpodobně ve druhé polovině dubna.

Spojené státy by navíc mohly stáhnout svoje vojáky z Iráku do srpna 2010. Počítá s tím plán prezidenta Obamy, který pravděpodobně oznámí už dnes. K odchodu Američanů by tak mohlo dojít ještě dřív, než se zavázala předchozí vláda prezidenta Bushe, původní termín byl plánován do konce roku 2011.

Stažení nejspíš nebude kompletní. V zemi by mělo nadále zůstat čtyřicet tisíc Američanů s úkolem cvičit Iráčany a chránit majetek Spojených států. Obama na stahování tlačí i kvůli změněným prioritám.

V Iráku má Washington 140 tisíc mužů. Bagdád tvrdí, že jejich odchod nebude problém, pokud Iráčané získají dostatečný výcvik a výzbroj.

Velké zbraňové projekty budou podrobeny přísné prověrce

Priority ve vojenských výdajích mají být podle ministra obrany Roberta Gatese zaměřené na boj se vzbouřenci v zemích, jako je Afghánistán a Irák, spíše než na posilování konvenční výzbroje. Na čtvrteční tiskové konferenci upozornil, že velké zbraňové projekty, které jsou už tak zpožděné a v nákladech překročené, budou podrobené přísné prověrce.

Na seznamu programů, které by Pentagon mohl omezit, jsou také projekty protiraketové obrany v České republice a Polsku. Dalšími kandidáty na rozpočtové škrty jsou podle stejného zdroje nové námořní torpédoborce, stíhačky a digitální radiový systém pro všechny armádní složky.

Reforma zdravotnictví

V návrhu rozpočtu v celkové výši 3,55 bilionu dolarů učinil Obama také první krok k reformě zdravotnictví a ke zvýšení dostupnosti zdravotní péče. 48 milionů Američanů žije bez zdravotního pojištění.

V rozpočtu na finanční rok 2010 Obama předpokládá vznik rezervního fondu, z něhož se bude financovat širší zdravotní péče. Fond má obsahovat 634 miliard dolarů během deseti let.

Peníze hodlá prezident získat z poloviny zvýšením daní bohatých lidí a z poloviny snížením plateb nemocnicím a zdravotním pojišťovnám za důchodce a nemajetné občany, za něž federální vláda hradí část zdravotních nákladů.

„Musí být naší prioritou poskytnout každému jednotlivému Američanovi kvalitní, dostupnou zdravotní péči,“ prohlásil Obama při dnešním odesílání 140stránkového hrubého návrhu rozpočtu Kongresu. Podrobný rozpočet má být vypracován do konce dubna.

Vydáno pod