Odborník na perinatologii: Ultrazvuk nám otevřel okno do dělohy

Praha - V současnosti je možno při vyšetření plodu před porodem provést mnohem jemnější metody než v minulosti. U takových neinvazních metod převažuje ultrazvuk, lze použít i biochemické vyšetření krve matky. Nověji se zavádí do praxe také dokonalejší nukleární magnetická rezonance (MRI), která však nejde aplikovat v prvním trimestru těhotenství.

„Zatím ale máme nedostatečnou informaci o funkci mozku plodu, která může být ovlivněna například nedostatkem kyslíku v děloze,“ uvedl přední světový odborník v oboru perinatální medicíny Karel Maršál. Ovšem taková data by mohla přinést až nová neinvazivní metoda podobná ultrazvuku.

Ultrazvuk přináší sdělení o poloze plodu, jeho velikosti, ale také o tom, zda nemá dítě omotanou pupeční šňůru kolem krku. Podle doktora Maršála ale právě poslední jmenovaná situace neznamená, že by měla matka propadnout panice. Dochází k ní téměř u 10 až 15 procent dětí.

U rizikových těhotenství se používá speciální druh ultrazvukového vyšetření, tzv. Dopplerovský ultrazvuk, sloužící k vyšetřování toku krve v pupečníku, zejména pak ke zhodnocení přítomnosti uzávěrů cév či posouzení stupně jejich zúžení.

Perinatologie je obor zabývající se celým průběhem těhotenství, porodem a novorozeneckým obdobím. Jedná se o spolupráci mezi porodníky a dětskými lékaři, kteří jsou specializovaní na novorozenecké období, tzv. neonatologové. Špičkoví odborníci se do perinatologie zapojují ve chvíli, kdy dojde k závažným komplikacím například při rizikovém těhotenství.

  • Ultrazvukové vyšetření autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/552/55151.jpg
  • Před oplozením zdroj: wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/707/70636.jpg
Vydáno pod