Strůjce útoků v tokijském metru stále čeká na smrt

Praha - Již pět let čeká na smrt odsouzený Šókó Asahara, duchovní vůdce japonské sekty Óm šinrikjó (v překladu "Nejvyšší pravda"). Spolu s dalšími členy sekty provedl v roce 1995 chemický útok plynem sarin v tokijském metru. Podle jejich přesvědčení měl přijít konec světa. Nový svět měla spasit jen hrstka vyvolených stoupenců. Jízdu tokijským metrem nepřežilo celkem 15 osob, další tisíce byly zraněny.

Prozatím však není jisté, zda bude trest smrti opravdu vykonán. „Asahara zřejmě předstírá duševní poruchu, přestal spolupracovat a dále nevypovídá,“ přiblížil současný stav odsouzence japanolog David Labus. Asahara pravděpodobně vychází z toho, že v Japonsku není možné popravit osobu, která není mentálně schopná porozumět rozsudku smrti. Jeho závěrečné odvolání ze září 2006 soud odmítl.

Konečný proces má v rukou japonský ministr spravedlnosti, který rozsudek podepisuje. V poslední době počet poprav v Japonsku narostl. Například v loňském roce jich bylo 15. Zdá se tak, že ministři jsou trestu smrti nakloněni. „Ale jsou i případy, kdy ministři z osobních, politických či náboženských důvodů odmítali tresty podepisovat. V dalším období se pak tresty nahromadily,“ vysvětlil vzrůstající počet poprav Labus.

Ani veřejnost se proti trestu smrti nijak nebouří. Průzkum veřejného mínění ukázal, že s ním souhlasí téměř 80 procent obyvatel japonských ostrovů. „V Japonsku je kultura odplaty. Člověk tam musí být odpovědný za své činy,“ popsal Labus. Ke zrušení trestu smrti podle něj v nejbližší době nedojde. „Nic tomu nenaznačuje,“ dodal.

  • Útok v tokijském metru 1995 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/707/70646.jpg
  • Útok v tokijském metru. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/707/70644.jpg