V Austrálii hrozí další požáry, úřady zavírají školy

Melbourne - V jihoaustralském státě Viktorie byl dnes vyhlášen vysoký stupeň pohotovosti kvůli novému nebezpečí požárů. Úřady zde z preventivních důvodů uzavřely asi 200 škol. Meteorologové upozornili, že teploty stoupající ke 40 stupňům Celsia a předpokládaná změna směru sílícího větru by mohly rozdmýchat menší ohně, které se na desítkách míst ve státě snaží uhasit více než 3000 hasičů.

Dobrovolný hasič David Spooner, který začátkem února přišel při požárech o manželku a syna, vyzval všechny v rizikových zónách k rychlé evakuaci. „Po naší zkušenosti bych nyní dobře zvážil možnost evakuace, zvlášť pokud žijete v oblasti, kde je jen jedna příjezdová a odjezdová cesta,“ varoval Spooner v místním rozhlase. „Při běžných požárech buše máte šanci, ale za současných podmínek, kdy je všude spousta suchého listí a podrostu, bych prostě neotálel a odjel,“ dodal.

Začátkem února usmrtila vlna požárů ve Viktorii 210 lidí a zničila několik malých měst. Řada obyvatel Viktorie uhořela ve svých autech, ve kterých se opožděně pokoušeli před plameny uniknout.