Netanjahu se s Livniovou na koalici nedomluvil

Jeruzalém - Designovaný izraelský premiér a vůdce pravicového bloku Likud Benjamin Netanjahu dnes prohlásil, že vytvoření koalice s centristickou stranou Kadima Cipi Livniové není možné. Může za to prý přímo Livniová. Ta po jednání s Netanjahuem oznámila, že do společné vlády nevstoupí. Důvodem je neschopnost obou politiků domluvit se na klíčových otázkách spolupráce.

„Udělal jsem vše, co bylo možné, abychom dospěli k jednotě, jež je tolik důležitá vzhledem k bezpečnostním a ekonomickým výzvám, jimž Izrael čelí,“ řekl Netanjahu. Nad výsledkem jednání s Livniovou vyjádřil zklamání a prohlásil, že byl ochoten vyčlenit pro členy Kadimy klíčové rezorty ve své vládě - ministerstvo zahraničí, obrany a financí.

Livniová po jednání uvedla, že v případě nutnosti podpoří vládu, která vznikne. Zdůraznila, že její Kadima bude odpovědnou opozicí.

Neúspěch dnešního jednání je fakticky konečná pro možnost sestavit vládu širší koalice dvou vítězných stran z nedávných voleb. Netanjahu podle expertů musí vsadit na takzvanou užší koalici pravice s náboženskými stranami, jež bude mít ve 120členném parlamentu většinu 65 poslanců.

Netanjahu byl prezidentem Šimonem Peresem pověřen sestavením nové vlády, protože i když jeho strana v nedávných volbách nezvítězila, měla nejvíc šancí nový kabinet sestavit. Livniová, jejíž strana ve volbách těsně zvítězila, doufala, že to bude ona, koho prezident sestavením vlády pověří. Svou nechuť vstoupit do vlády s Netanjahuem vysvětlila jeho odporem k vytvoření samostatného palestinského státu.