Írán chce pomoci Iráku k rozvoji

Teherán - Írán chce sousednímu Iráku pomoci k urychlení jeho rozvoje, uvedl dnes íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. S bývalým nepřítelem by Teherán chtěl oživit vztahy v řadě oblastí, zejména vojenské, energetické a obchodní. Ahmadínežád to prohlásil po dnešní schůzce s iráckým prezidentem Džalálem Talabáním v Teheránu. "Íránská pomoc k urychlení pokroku v Iráku nemá hranice. Írán je připraven nabídnout Iráku své zkušenosti v kterékoliv možné oblasti," řekl Ahmadínežád.

Talabání přijel do Teheránu ve čtvrtek v čele delegace vysokých představitelů ministerstva zahraničí, obchodu a energetiky. Je to jeho druhá návštěva v Íránu po červnu 2007. V lednu se vydal do Teheránu irácký premiér Núrí Málikí, aby tam hledal pomoc při obnově své země. Oba státy se dohodly na ustavení smíšeného výboru na vysoké úrovni s cílem zlepšit vzájemnou spolupráci.

V letech 1980 až 1988 spolu Írán a Irák vedly válku, která si vyžádala celkem přes milion padlých. Materiální ztráty jednoho z nejdelších a nejkrvavějších konfliktů na Blízkém východě, který vznikl z hraničních sporů, se odhadovaly na 400 miliard dolarů.

Po svržení iráckého diktátora Saddáma Husajna koaličními silami vedenými USA na jaře 2003 se irácko-íránské vztahy začaly zlepšovat. Přispěla k tomu zejména skutečnost, že se k moci v Bagdádu dostala vláda s dominancí šíitů, kteří tvoří většinovou skupinu jak v Iráku, tak i v Íránu. Ahmadínežád navštívil Irák v březnu 2008 jako vůbec první íránský prezident.

Sbližování Iráku s Íránem se nelíbí USA

Na sbližování Iráku s Íránem pohlížejí s nevolí Spojené státy, které opakovaně obviňují ozbrojené skupiny s napojením na Írán z útoků na své jednotky v Iráku. Ahmadínežád, jehož vláda je na kordy s USA kvůli íránskému jadernému programu, zase opakovaně vyzýval americké síly k odchodu z Iráku a obviňoval je z násilí v zemi, které stálo od roku 2003 životy desetitisíců Iráčanů.

Irácká vláda vedená šíity vyzvala Washington a Teherán, aby nevyužívaly Iráku jako zástupného bojiště. „Nemáme jinou možnost, než být s Íránem dobrými sousedy,“ uvedl v prohlášení mluvčí irácké vlády Alí Dabbagh. „Irák nechce být zemí, v níž si jiní vyřizují své účty,“ dodal.