Mugabe slaví pětaosmdesátiny, účet 250 tisíc dolarů

Chinhoyi - Zimbabwský prezident Robert Mugabe slaví své kulaté narozeniny. V době, kdy jeho země trpí hyperinflací a je sužována epidemií cholery. A co víc, popřát mu přijde i jeho politický rival Morgan Tsvangirai. Dnes navíc staronový prezident oznámil, že politika, která mu získala hlasy domorodců, vyvlastňování půdy bělošských farem, bude pokračovat.

Mugabeho strana ZANU - PF u příležitosti jeho jubilea naplánovala cestovní kampaň, která vyvrcholí velkolepými oslavami diktátorova výročí narození. Straničtí organizátoři se nechali slyšet, že připraví tucty skotu a ovcí pro večerní party, jejíž náklady příjdou na 150 tisíc dolarů. „Taková oslava je něco přes příliš,“ zlobí se politický veterán a Mugabeho kritik John Makumbe. „Doufejme, že jde alespoň z jeho soukromých peněz,“ dodal.

Zimbabwský prezident navíc cítí opět silnou podporu a oznámil: „Zemědělci, jejichž farmy byly označené a nabídnuté novým vlastníkům v souladu s našimi zákony, musí tyto zákony respektovat. Musejí farmy opustit.“ Vyvlastňování má navíc dál pokračovat. Mugabe dnes také prohlásil, že soudní instance Společenství pro rozvoj jižní Afriky (SADC) nemá nárok zabírání farem projednávat. „Někteří farmáři se uchýlili k soudu SADC v Namibii, ale to je nesmysl, absolutní nesmysl, nikdo se tím nebude řídit,“ prohlásil na oslavě. SADC už loni rozhodl ve prospěch skupiny bělošských farmářů, kterým Mugabeho vláda zabavila majetek.

Pokud jde o zabírání farem, právě konfiskace tisíců bělošských hospodářství na přelomu tisíciletí přivedla Zimbabwe do bídy. Vyvlastněné majetky prezident předával svým stoupencům, většinou veteránům z války za nezávislost, kteří o zemědělství neměli ponětí. Druhdy hospodářská velmoc Afriky se tak ocitla v troskách.

Mugabe stojí v čele země od nezávislosti v roce 1980. Pětaosmdesátiny měl správně slavit už před týdnem, 21. února, ale oslava byla odložena. Opulentní hostina ostře kontrastuje s bídou většiny obyvatelstva. Nezaměstnanost zasahuje 90 procent aktivního obyvatelstva, více než polovina z 13 milionů Zimbabwanů je přímo závislá na potravinové pomoci. Hyperinflace se počítá na miliardy procent. Zemí se navíc šíří epidemie cholery, od loňského srpna se podle Světové zdravotnické organizace nakazilo přes 83 tisíc lidí, z nich téměř 4 tisíce zemřely.